1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската комисия може да спре търговията с незаконна дървесина

Европейската комисия може да спре търговията с незаконна дървесина

WWF отново настоява Европейската комисия да реши проблема

WWF настоява за ефективното прилагане на Регламент 995 на ЕС за дървения материал, което ще спомогне за ограничаването на незаконния дърводобив
 
Брюксел, София – WWF подкрепя доклада, публикуван на 18 януари от Европейската комисия, според който две години и половина след влизането си в сила Регламент 995 на ЕС за дървения материал не се прилага ефективно в повечето страни от Европейския съюз. Според доклада проблем представлява и това, че някои категории продукти от дървесина, като печатни материали, столове и музикални инструменти, не са обхванати от регламента.
 
WWF отново настоява Европейската комисия да реши тези въпроси. „Изискванията на Регламент 995 важат за цялото европейско семейство, от което България е част. Неефективното му прилагане вреди на европейските компании, които действат отговорно и се опитват да играят по правилата, и създава предпоставки за нелоялна конкуренция. Специално за нашата страна, ако регламентът се прилага както трябва, ще допринесе за ограничаване на незаконния дърводобив, който достига ¼ от общия дърводобив“ – заяви Нели Дончева, ръководител на програма „Гори“ във WWF-България.

Комисията публикува доклада си след консултации със заинтересовани страни в целия Европейски съюз относно ефективността на регулацията. Докладът констатира, че регламентът се прилага с голямо закъснение в някои държави-членки, че няма достатъчно ресурси за прилагането му и че трябва да се разшири обхватът на продуктите от дървесина, защото регулацията покрива само 41% от тях. Много европейски бизнеси в областта на дърводобива, хартията, мебелите, „направи си сам“ и строителството, подкрепят призива на WWF за подобряване на регламента.

„Европейската комисия държи ключа към недопускането на незаконни продукти от дървесина на европейския пазар – изтъкна Андреас Баумюлер, ръководител на отдел „Природни ресурси“ към европейския офис на WWF. – Този доклад ясно показва, че дори след повече от две години все още има риск европейските граждани да купуват продукти от незаконно добита дървесина. Необходимо е всички продукти от дървесина спешно да бъдат включени в обхвата на Регламента и всички 28 държави-членки да прилагат регулацията систематично, с подходящи проверки на операторите и ефективни наказания.“

Нуждата от по-добър мониторинг и налагане на Регламента се илюстрира и от случая с дърводобивната компания „Швайгхофер“. Миналата година WWF Австрия внесе жалба срещу „Швайгхофер“, базирана на новите доказателства, осигурени от Агенцията за разследване на природозащитни престъпления (Environmental Investigation Agency), които разкриват, че компанията обработва големи количества незаконно добита дървесина от румънските гори и я продава из целия Европейски съюз.

Припомняме, че на 19 октомври 2015 г. в Брюксел WWF, заедно с IKEA и Kingfisher, беше домакин на среща за ограничаване на незаконната дървесина в Европа, в която взеха участие заинтересовани страни от цяла Европа, сред които и голяма част от 72-те бизнес и търговски организации, подписали публично становище в подкрепа на по-силната регулация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.