1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейският бюджет за намаляване на млечните доставки е изчерпан

Европейският бюджет за намаляване на млечните доставки е изчерпан

Количеството се разпределя предимно за големите млекопроизводители в ЕС

Европейският бюджет за намаляване на млечните доставки е изчерпан. По данни на Европейската комисия, в рамките на една година заявления са подали над 6 хиляди млекопроизводители. Те са декларирали намерение да свият доставките с близо 98 хиляди тона мляко.

Тъй като предвидените 150 милиона евро свършиха още при първия кръг на приемане на заявления, програмата разполагаше със средства за 12 хиляди тона мляко. Така че сегашните кандидати ще получат субсидия, намалена с индекс от 0,12 пункта. Това означава, че само 12 процента от заявеното количество ще бъдат подпомогнати с по 14 евроцента на литър. Ако примерно даден фермер е поискал да намали производството си с 5 хиляди килограма, той ще получи подкрепа само за около 620 килограма, показват изчисленията.

При първия кръг бяха подадени заявления за малко над 1 милион и 60 хиляди тона. Сумата от 150 милиона евро стига обаче само за 1 милион и 70 хиляди тона. Така за втория кръг останаха 12 хиляди тона.

Количеството се разпределя предимно за големите млекопроизводители в Европейския съюз. На челно място е Франция с 2 хиляди и 900 тона, следвана от Германия с 2 хиляди и 200 и Великобритания и Полша с по около хиляда и 100 тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.