1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейският парламент иска по-гъвкави бюджетни правила

Европейският парламент иска по-гъвкави бюджетни правила

След влизането в сила на Лисабонския договор, ЕС трябва да адаптира бюджетната рамка за периода 2007-2013 г.

ЕП иска по-гъвкави бюджетни правила, за да може бюджетът на ЕС да отговори на произтичащите от Лисабонския договор нови приоритети, като дипломатическата служба, или на непредвидени обстоятелства, като настоящата финансова криза.

Според депутатите, в момента съществуващите бюджетни правила са твърде стриктни и не позволяват осъществяването на необходимите промени, както и прехвърлянето на средства за нови приоритети. Поради това те настояват за политически преговори със Съвета по въпроса.

След влизането в сила на Лисабонския договор, ЕС трябва да адаптира бюджетната рамка за периода 2007-2013 г. Депутатите не са съгласни с предложенията на Съвета, тъй като според тях те са далеч от реалностите в момента и правят само малки технически корекции на бюджетните правила. Преди да даде своето одобрение за новата финансова рамка, ЕП настоява за промени, които да позволят реализирането на приоритетите на ЕС.

Парламентът освен това призовава Съвета и Комисията да обмислят ново приоритизиране в бюджета, чрез установяването на "позитивни" и "негативни" приоритети, имайки предвид добавената стойност, която инициативите носят на ЕС.

Съветът и Комисията трябва също така да представят в крайна сметка отдавна очаквания междинен преглед, който трябваше да бъде готов през 2009 г., на всички аспекти на разходите и ресурсите на ЕС, за да може да започне истински политически диалог относно бъдещите ориентации на бюджета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.