1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. "Ей Пи Си" - Бойчиновци, отклонила 8000 т жито от резерва

"Ей Пи Си" - Бойчиновци, отклонила 8000 т жито от резерва

Тепърва ще се уточняват начините как и къде е отишло държавното зърно.

 

30 000 тона хлебно зърно изчезнало от държавния резерв в страната. Това станало ясно след като изпълняващият длъжността председател на държавния резерв Йовчо Йовчев е връчил доклад от 700 страници на парламентарната анкетна комисия по зърното.
Така, за да прикрият липсата на 4237 тона зърно от резерва, от фирма "Агро и техник"-Враца, обгазили склада, за да не се влиза в него според правилата за безопасна работа.

 Фирма "Ей Пи Си"-Бойчиновци отклонила 8000 тона от държавното жито. Проверяващите открили дупка в пода на склада, през която според обясненията на работещите там, житото "изтекло" някъде. Фирмата е във фалит и резервът ще разпродаде имота й.

През декември 2003 год. фирми са внесли 40 000 тона жито на средна цена от 211 щатски долара за тон. Правителството разпореди да бъдат деблокирани 200 хил. тона зърно от резерва. Досега от тях са платени 138 709 тона, а са изтеглени от складовете 137 397 тона. Ако министрите Шулева и Дикме преценят, ще бъде пуснато още зърно. Ако правителството реши - ще бъде продължен и вносът.

За миналата седмица брашното е поевтиняло с 30 лева и се търгува по 550 лева за тон, а турското, което се внася без мито, е по 600 лева.

Неотдавна парламентът удължи с два месеца срока на действие на временната анкетна комисия за проверка дейността по купуване, съхраняване, обмен и продажби на хлебно и фуражно зърно на държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" и проверка на дейностите по контрола на наличните запаси от зърно от страна на държавните органи. Комисията беше създадена от парламента на 4 декември миналата година, като й беше определен срок на действие един месец.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.