1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фермерите с евтаназирани животни до 15 дни трябва да подадат заявление за форсмажорни обстоятелства

Фермерите с евтаназирани животни до 15 дни трябва да подадат заявление за форсмажорни обстоятелства

От понеделник започва изплащането на обезщетенията

Всички стопани – кандидати за подпомагане по схемите за животни по линия на директните плащания от засегнатите общини в Ямболско и Бургаско, в срок  до 15 дни след ликвидирането на огнището, трябва да подадат  заявление за форсмажорни обстоятелства по образец в областните  дирекции на Държавен фонд „Земеделие“. Към заявлението фермерите следва да приложат и копие на документите, удостоверяващи унищожаването на животните, издадени от БАБХ.

Още от понеделник започва изплащането на обезщетенията на земеделските стопани за евтаназираните овце и кози в огнищата с констатирано заболяване чума по  дребните преживни животни в Ямболска и Бургаска области.  Фермерите ще получат парите според заявеното желание – по посочена от тях банкова сметка или в брой на касите на Областните дирекции по безопасност на храните - Ямбол и Бургас.

Засилват се и мерките за биосигурност  в засегнатите общини в Ямболска и Бургаска области. На входно-изходните пътища на населените места в 10-километровата зона за наблюдение около огнищата се въвеждат в експлоатация площадки за дезинфекция, на която подлежат всички преминаващи превозни средства и хора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.