1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фил Хоган ще е новият комисар по търговия

Фил Хоган ще е новият комисар по търговия

Според него спазването на правилата и взаимното уважение трябва да станат основата на международната търговия

Досегашният агрокомисар Фил Хоган поема търговския ресор в новата Европейска комисия. При изслушването си пред Търговската комисия на Европарламента той убеди депутатите, че владее материята, особено след като е натрупал огромен опит при експорта на селскостопански продукти.
 
"Той е правилният човек на правилното място", каза люксембургският народен представител Кристоф Ханзен, който е говорител по търговските въпроси на консерваторите в парламента. Според него Хоган ще успее да постави правилните акценти. По-критични бяха представители на Зелените, които се съмняват, че новият комисар ще се застъпва достатъчно за опазването на климата, когато става дума за търговски договори с трети страни.
 
При изслушването си кандидат-комисарят обстойно обясни как ще процедира при споразумението с държавите от Меркосур. Той се надява държавите членки да го ратифицират, като посочи благотворното влияние на договора върху бразилския президент Жаир Болсонаро. Първоначално Болсонаро заплашваше да извади страната си от Парижкото споразумение за климата, но бе принуден да се задължи да го спазва, подписвайки търговския договор. В него има елементи, които представляват заплаха за европейските фермери, призна Хоган, но и посочи защитните клаузи за особено чувствителните агропродукти. Според тези клаузи Европейският съюз може да прекрати вноса на говеждо месо и захар от Южна Америка, ако той нарасне прекомерно.
 
Като бъдещ търговски комисар Хоган смята също така да изведе и Световната търговска организация от сегашната й криза, засягаща най-вече арбитражните решения. По думите му спазването на правилата и взаимното уважение трябва да станат основата на международната търговия. В дневния му ред стои и въпросът за търговско споразумение със Съединените щати, което обаче няма да включва селскостопанския сектор. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.