1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Финансовата криза може да доведе до орязване на бюджета за ОСП на ЕС

Финансовата криза може да доведе до орязване на бюджета за ОСП на ЕС

Причината е драстичното свиване на бюджетите на правителствата в отделните страни членки

„Опустошителните ефекти” от настоящата финансова криза и последвалите бюджетни съкращения могат да доведат до първите стъпки в посока „края на Общата селскостопанска политика”. Това коментира бившият еврокомисар по земеделието Мариан Фишер Бойл на конференцията Agricultural Outlook 2010 в Лондон, която се проведе преди седмица. Тя добави, че една от неизбежните последици от кризата е драстичното свиване на бюджетите на правителствата в отделните страни членки.
Според нея, обществени разходи във всички страни членки ще бъдат внимателно изследвани и допълнително съкратени, където е възможно. И това, разбира се, означава, че бюджетът на ЕС като цяло, а и в частност селскостопанският бюджет и структурните фондове ще бъдат двете основни звена при орязването на разходите”, заяви Бойл.

Очаква се тази есен Европейската комисия да представи първоначални предложения за реформа на финансовата рамка на ЕС за периода 2014-2020. От страните членки се очаква да упражнят силен натиск за възстановяване на финансовите параметри от дейностите на ЕС и за оставането на двата стълба на ОСП.

Пълния текст на статията може да видите от ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.