1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Финансовите проверки очертават изключително тежка ситуация за МОСВ

Финансовите проверки очертават изключително тежка ситуация за МОСВ

Ползва се външна експертна помощ при изготвянето на становища за последващ контрол по законосъобразност на обществените поръчки

От извършения анализ на изпълнението на бюджета на МОСВ за периода от 1 януари 2014 г. до 31 юли 2014 г., спрямо уточнения план се установи, че се очаква недостиг в частта на разходите към края на 2014 г. в размер на около 4,568 млн. лв.,  като при  невъзможност да бъдат спешно осигурени средствата, съществува риск от неизпълнение на основните дейности на министерството. Част от недостига се дължи и на спрените средства по ОПОС 2007-2013, които МОСВ е изплатило от бюджета авансово по проекти на  програмата. Това стана ясно по време на икономическата пресконференция в Министерски съвет вчера, на която участие взе и министърът на околната среда и водите Светлана Жекова.

Към 31 юли 2014 г. изплатените суми на бенефициентите на Програмата са в размер на 2,034 млрд.лв. Задлъжнялостта към държавния бюджет е в размер 1,196 млрд. лв., към общините – около 300 млн. лв. Съществува риск от загуба за 2014 г. в размер на около 180 млн. лв., както и риск от допълнително генериране на задлъжнялост на ОПОС към общините и респективно на общините към изпълнителите.

„Въпреки тежката ситуация, която посрещнахме, това, което успяхме да постигнем по приоритетната ни работа по размразяване на средствата по ОПОС 2007-2013 е, че независимо от краткото време, което имахме, към края на месец август са верифицирани 89 млн. лв. или 75 искания за плащания, като искам да припомня, че само месец по-рано необработените от УО искания за плащания бяха над 200 за над 300 млн. лв..“, обяви министър Жекова.

Тя съобщи още, че конкретните мерки, върху които са концентрирани усилията на експертите от МОСВ, са в посока освобождаване на спрените средства в срок до месец октомври 2014 г. и минимизиране на риска от загуби. На 5 септември ще бъде подадено искане за лимити в размер на 100 млн. лв. Подготвя се Доклад по сертификация и Декларация за допустимите разходи (ДСДДР), който след проверка от страна на Одитиращия и Сертифициращия органи, ще бъде изпратен в Европейската комисия. Ползва се външна експертна помощ при изготвянето на становища за последващ контрол по законосъобразност на обществените поръчки.

„Имаме отговорната задача да подпомогнем успешното приключване на настоящия програмен период и в същото време да ускорим процеса на подготовка на ОПОС 2014-2020. Очаква ни още много работа и тя се състои в ускоряване на процесите по верификация на договорите, по поддържане на активна комуникация и партньорство с бенефициентите по отделните проекти, анексиране на сроковете по договорите с бенефициентите, както и работа със самата Европейска комисия, за да се освободят при минимизирани загуби максимум европейски средства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.