1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Франция ратифицира договора с Канада

Франция ратифицира договора с Канада

Страната имаше сериозна съпротива срещу СЕТА

С 266 на 231 гласа Националното събрание на Франция ратифицира договора за свободна търговия между Европейския съюз и Канада. Споразумението, което трябва постепенно да премахне митата и другите търговски ограничения, действа частично от септември 2017 година, но за да влезе окончателно в сила, трябва да бъде одобрено от всички страни членки на Съюза.

Сред най-критикуваните точки на договора са арбитражните съдилища, които решават спорове между частни компании и държави. По време на преговорите Париж настояваше за гаранции, че европейските мерки за опазване на климата няма да могат да бъдат оспорвани от инвеститори пред тези съдилища.

Затова във Франция имаше сериозна съпротива срещу СЕТА. Миналата година в знак на протест правителството напусна министърът на околната среда. Сега, ден преди вота в Националното събрание, той призова депутатите да имат смелостта да кажат "не". "Правителството най-после трябва да разбере, че стандартите за защита на здравето в Европа се различават от тези, валидни при внос на продукти от трети страни", изтъкна той, визирайки не само СЕТА, но и договора с държавите от МЕРКОСУР.

При гласуването депутатите от управляващото мнозинство бяха разделени. Повече от тях бяха "за", но имаше и въздържали се, както и някои, които отхвърлиха договора. Сега законопроектът за ратификация трябва да мине и през Сената. 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.