1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Франция забрани изхвърлянето на храни

Франция забрани изхвърлянето на храни

За да се намалят отпадъците, тези храни в бъдеще ще се дават на социални институции

Френските супермаркети вече нямат право да изхвърлят непродадените храни на боклука. Това решиха депутатите в Националното събрание, съобщава dpa. Те гласуваха нов регламент, според който тези стоки задължително трябва или да се даряват на благотворителни организации, или да се оползотворяват.

Няколко проучвания са показали, че френските вериги за хранителни стоки ежедневно изхвърлят огромни количества, част от които все още са годни за консумация. За да се намалят отпадъците, тези храни в бъдеще ще се дават на социални институции, а негодните ще бъдат използвани за компост или за храна на животни. 

Така правителството се стреми да намали хранителните отпадъци, които годишно са около 30 килограма на глава от населението. До 2025 година това количество, на стойност 20 милиарда евро, трябва да се намали наполовина.

В коментар за френската инициатива от германското земеделско министерство обявиха, че това не е пример за Германия. Във Федералната Република редица вериги вече давали доброволно непродадените храни на благотворителни организации. Правителството не иска да налага забрани или закони за промяна на консуматорското поведение, а се надява да го постигне чрез информационни кампании. 

По данни на министерството в Германия ежегодно на боклука се изхвърлят 11 милиона тона храни, като повече от половината са от домакинствата. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.