1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Френският президент настоява за по-големи инвестиции във възобновяема енергия

Френският президент настоява за по-големи инвестиции във възобновяема енергия

Това се случи на международна конференция в индийската столица Делхи

За повече инвестиции в изграждането на инсталации за възобновяема енергия призова френският президент Еманюел Макрон. На международна конференция в индийската столица Делхи той настоя индустрията и финансовият сектор да се превърнат в "агенти на промяната" за опазването на климата.

Според френския държавен глава големите банки и компании трябва да подкрепят развитието на соларния сектор в държави с много слънчеви часове. Това ще помогне на тези страни да намалят вредните си емисии и ще им даде евтина и неизчерпаема енергия, поясни Макрон.

Конференцията в Делхи е първата, на която се събират 26-те страни-членки на Международния соларен алианс. Той беше създаден от Франция и Индия през ноември 2015 година по време на Парижката конференция за климата. На по-късен етап се присъединиха още 58 държави, предимно в южното полукълбо, но само 26 от тях до момента са ратифицирали договора.

В Делхи Еманюел Макрон обеща до 2022 година неговата страна да внесе допълнителни 570 милиона евро в бюджета на Алианса, за да подпомогне соларни проекти в различни страни-членки. С това общата вноска на Франция скача на близо 1 милиард евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.