1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Гърмен и Сатовча си крадат горите

Гърмен и Сатовча си крадат горите

Двете общини се съдят за 2690 дка смърч, които иначе са държавна собственост

 

Години горските терени на границата между общините Сатовча и Гърмен са обект на претенции и от едните, и от другите. През различните периоди те минават ту в границите на първото лесничейство, ту в района на второто. Споровете са за 6000 дка иглолистна гора, предимно смърч, който е сред най-търсените за дървен материал.

Двете страни на скандала се ровят в карти от началото на ХХ в., разпитват столетниците за терените. През 1991 г. идват експерти, които изготвят нов лесоустройствен проект. Според него около 6000 дка гори преминават от Сатовча към Гърмен.

В началото на 2001 година кметът на община Сатовча Арбен Мименов пише писмо до областния управител, в което моли да се назначи комисия по Закона за кадастъра и имотния регистър, която да провери границите между двете общини. "Преди 10 години лесоустройствената група е работила по карти, неутвърдени от министъра на регионалното развитие и благоустройството. В резултат на това към ГС "Беслет" - Гърмен, преминават незаконно около 6000 дка гори, с което се ощетява община Сатовча", твърди в писмото Мименов.

Проблемът обаче не е решен и през 2003 г. кметът внася искова молба в окръжния съд в Благоевград срещу община Гърмен. В момента двете общини стискат палци и чакат решението на съда. Искът на община Сатовча претърпява промяна във времето. Вместо за 6000 дка общината претендира само за 2690 дка. "Не успяхме да намерим доказателства за останалите площи и преценихме, че съдът ще остави без последствие искането ни", разказва експертът по земеделие и гори в Гърмен Йорданка Донкова.

Одисеята по издирването на стари карти е дълга и тежка. В много от институциите се оказва, че липсва доказателствен материал за границите между двете общини. Съдебният спор се води за две местности - Гроба и Скрибина. Първата е между гърменското село Ковачевица и сатовчанското Плетена и е с площ от 129,5 хектара, а втората - между гърменското Долно Дряново и Сатовча, е с площ от 139,5 хектара. "Не можем да преброим колко пъти се катериха по тия чукари, за да гледат и умуват. Истината е, че тези гори открай време са си наши", казват хората в Ковачевица. Същите думи изричат убедително и селяните в Плетена.

В последно време не е лесно и безопасно жител на едната община да замръкне оттатък границата. "Наежихме се покрай тези разпри. Всеки дърпа чергата, а и горите си ги бива", признават навсякъде. "Гората в тези две местности е една от най-качествените и затова битката е така ожесточена", допълва шефът на Държавно лесничейство "Гърмен" Исмаил Моллов.

На 13 май тази година окръжният съд назначава тройна съдебно-техническа експертиза. Три вещи лица няколко дни обикалят двата спорни участъка, за да уточнят къде е границата между общините. Освен това се опитват да намерят целия архив по отношение на земеразделянето в региона. Успяват да открият военна топографска карта още от 1936 година в град Троян, както и копие на Държавно постановление № 26013 от същата година, но последното на места не се чете.

Все пак заключението на вещите лица е, че има разминаване между границите, посочени в документите, и тези, които са описани през 1991 година. Повече яснота по грешката, допусната от Комисията по идентифициране и документиране на границата между общините преди 12 години, хвърля Пламен Поюков, зам.-директор на Държавна дивечовъдна станция - Сатовча. "Умишлено или не, но тогава те са очертали границата по десния ръкав на река Бистрица вместо по левия ръкав и по този начин са ни ощетили", обяснява Поюков.

Според него при тези факти е почти сигурно, че съдът ще присъди спорните земи на Сатовча. Това никак не се нрави на комшиите им в Гърмен. "Успокояваме се, че първо ни искаха 6000 дка, а сега кандисаха на 2 690 дка. Като сложим чертата, излиза, че при нас остават 3310 дка. Пак сме на печалба", шегуват се гърменци./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.