1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ГЕРБ обмисля промените в ДФ “Земеделие” и САПАРД

ГЕРБ обмисля промените в ДФ “Земеделие” и САПАРД

Няма комуникация със завареното ръководство на фонда

 

Агенция САПАРД и целият фонд "Земеделие" ще се сдобият с нови шефове, които ще бъдат избирани с конкурси и назначавани след одобрение от Брюксел, съобщава вестник "Сега", цитирайки източници от ГЕРБ. В партията обаче не могат да се разберат дали ръководителят на САПАРД Георги Желев да се подмени сега, или да се изчакат 5 месеца, за да приключат разплащанията по програмата. "Ако се стигне до компромис Желев да управлява САПАРД до края на годината, това ще е заради фермерите и агробизнесмените", добавиха експертите. Нов директор на агенцията можело да забави процедурата по изплащането на проектите, а времето напредва - на 31 декември 2009 г. изрядните трябва да си получат парите. Иначе сумите ще останат за сметка на бюджета и няма да се възстановят от Брюксел.

Друг вариант е агенция САПАРД да остане без директор и да се управлява от новия председател на фонд "Земеделие". Конкурсът за избора му ще започне веднага след като се определят зам.-министрите, които ще влизат в УС на фонда. Макар и плащанията по САПАРД да спират на Нова година, проектите ще се наблюдават още 5 г., а фермерите трябва да поддържат инвестициите си.

Аграрният министър Мирослав Найденов се оплака, че няма комуникация със завареното ръководство на фонд "Земеделие". "Ръководството на фонда не ми докладва цялата истина около ситуацията със съмнителни проекти по САПАРД, за които ОЛАФ настоява страната да върне до 2 години 65 млн. лв.", възмути се Найденов пред БНР.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.