1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Германия с по-строги мерки срещу нелоялни търговци

Германия с по-строги мерки срещу нелоялни търговци

Основната цел на тези добавки е да се забранят търговски практики, които ощетяват фермерите

По-строги мерки срещу нелоялни търговски практики в сектора на храните смята да въведе германското правителство. При първото четене в Бундестага на законопроекта за имплементиране на европейската директива депутати от управляващата коалиция настояха в него да влязат редица добавки.
 
Основната цел на тези добавки е да се забранят търговски практики, които ощетяват фермерите. Това означава, че всички методи, разрешени в т.нар. "сив списък" от европейската директива, няма да бъдат допускани в Германия. Най-важното е хранителните продукти, особено животинските, да не бъдат продавани под себестойност, изтъкват депутати от групата на Социалдемократите, по-малкия партньор в правителствената коалиция.
 
Консерваторите на Ангела Меркел също са на мнение, че този "сив списък" трябва да бъде преразгледан. Заложените в законопроекта, внесен от министерството на земеделието, мерки са по-строги от директивата на Брюксел, каза и Юлия Кльокнер, която критикува концентрацията на пазара на хранителни стоки в страната.
 
От опозицията предупредиха, че прилагането на мерките не бива да бъде прекалено строго, защото в такъв случай плодовете, зеленчуците и другите храни в супермаркетите ще бъдат внасяни от чужбина, вместо да идват от германско производство. 
market
 
Новият закон предвижда забрана за краткосрочни промени в договорите за доставка, както и едностранни промени на изискванията за качество, начините на разплащане и условията за излагане на стоките в супермаркетите. Забраняват се и рекламни кампании, които извеждат на преден план ниски цени за месо и месни продукти.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.