1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Германският министър на земеделието отхвърля данък "захар"

Германският министър на земеделието отхвърля данък "захар"

Искането беше поставено преди няколко дни от над 2000 лекари

Против въвеждането на данък "захар" се изказа германският министър на земеделието и храните Юлия Кльокнер. Искането за допълнително облагане на продукти, съдържащи захар, беше поставено преди няколко дни от над 2000 лекари, болнични заведения и здравно-осигурителни компании.

Кльокнер е против политически мерки, ограничаващи консумацията на захар. Лекарското съсловие в страната настоява за допълнително данъчно облагане на храни с по-високо съдържание на захар, както и за ясни етикети, забрана за реклами на подобни продукти и нови стандарти за храненето в детските градини и училищата. Само по този начин можело да се предпазят потребителите от нездравословно хранене и да се достигнат и по-необразованите групи от населението.

Като аргумент за въвеждането на данък върху подсладените напитки вносителите на призива посочват, че по този начин производителите щели да имат стимул да намалят захарта. Приходите от този данък пък щели да помогнат да се смъкнат цените на плодовете и зеленчуците. "Наказателният данък няма да направи хората по-здрави", отговаря Юлия Кльокнер и допълва, че хората трябва да променят начина си на живот и общия прием на калории.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.