1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Германци пощуряха по розовото ни масло

Германци пощуряха по розовото ни масло

Дават 3 млн. евро за нови насаждения

 

БЕРЛИН. Германия е готова да изкупува по 1,5 т българско розово масло годишно. Това заяви земеделският министър Мехмед Дикме след среща с германския си колега Ренате Кюнаст. Двамата откриха нашия щанд на традиционното изложение за храни "Зелена седмица" в Берлин. Проблемът е, че страната ни няма капацитет за производство на такова количество, уточни Дикме. За 2003 г. сме изнесли едва 700 кг, обясни министърът. Затова Германия е готова да ни даде 3 млн. евро, с които да се финансира увеличението на площите с розови насаждения. Единственото условие на немците е розите да не са генетично модифицирани.

Квотите за производство на земеделски продукти и финансовата помощ, която ще получи страната ни от Евросъюза, ще станат ясни до началото на март. Министър Дикме е получил това уверение на срещата си с еврокомисаря по селското стопанство Франц Фишлер. Той ще пристигне у нас за конференция на еврокомисията по земеделие с участие на всички страни кандидатки за ЕС. Форумът ще се проведе от 12 до 14 март в София.

2,5 млн. евро ще получи страната ни от Холандия за създаване на интервенционна агенция за зърното. Тя ще се намесва на пазара, за да регулира цените. Предвижда се шефовете на държавния резерв да докладват всяка година до 15 декември какви стоки предстои да бъдат обновявани./standartnews.com

 AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.