1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Горски служители от Агенцията по горите залесяваха на Витоша

Горски служители от Агенцията по горите залесяваха на Витоша

През 2018 г. е предвидено залесяване на около 15 000 дка горски територии държавна собственост

Млади фиданки от бук, бреза и зимен дъб се появиха на мястото на освободени след нападение от корояд площи в землището на с. Кладница, в района на ДЛС Витошко – Студена, в териториалния обхват на Югозападно държавно предприятие.

В акцията по залесяване участваха повече от 100 горски служители от Изпълнителна агенция по горите, МЗХГ, Югозападно горско предприятие, ДПП Витоша, представители на партньорски организации и журналисти.

„Фактът, че инициативата е част от многобройните залесявания, които се извършват тези дни в страната и е знаково събитие в програмата на Седмица на гората 2018 г. е показателен за важността на тази горскостопанска дейност“, каза инж. Григор Гогов, изпълнителен директор на ИАГ на брифинг пред журналисти след провеждане на залесяването. “Започва своевременно и приоритетно възстановяване на горската среда чрез залесяване и подпомагане на естественото възобновяване в засегнатите от болести и вредители насаждения. През 2018 г. е предвидено залесяване на около 15 000 дка горски територии държавна собственост, от които - 5 300 дка гори, засегнати от болести, вредители, пожари и други природни въздействия. Отделно се залесява в общински горски територии“, допълни инж. Гогов.

„Много се радвам, че тук има колеги и наши партньори от други институции и организации, защото всичко което постигаме е с общи усилия. С тези думи  инж. Гогов връчи станалите вече традиционни награди на партньорски организации за съвместна работа при опазване на горските територии.  За съществен принос в разкриването на посегателства и установяване на незаконни практики, извършвани в българските гори беше награден комисар Михаил Златанов – заместник-директор на дирекция „Жандармерия“.

Младши експерт Георги Парасков – началник дежурна смяна в РСПБЗН – Сандански получи награда за проявен професионализъм и активно участие в погасяване на горските пожари, възникнали през 2017 г. на територията на благоевградска област.

Като благодари на професионалистите, които правят достояние на обществеността това, което се случва в горите, инж. Гогов връчи специалните журналистически награди. Наградени бяха Зоя Велинова – журналист от Българска национална телевизия – за обективно и професионално отразяване на събития и теми от горския сектор и Девора Недялкова, журналист от вестник „24 часа“ също за медиен принос в отразяване на горската и ловна тематика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.