1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Готови са финалните одитни доклади по ОП „Околна среда“ и ос 3 на ОП „Регионално развитие“

Готови са финалните одитни доклади по ОП „Околна среда“ и ос 3 на ОП „Регионално развитие“

При положителен резултат ще бъдат да възстановени плащанията към България

Днес изпращаме финалните одитни доклади към Европейската комисия. Новините са добри, защото те потвърдиха, че системите за управление и контрол и на оперативна програма „Околна среда”, и на ос 3 на оперативна програма „Регионално развитие” работят, съобщи вицепремиерът Илияна Цанова след участието си във Форум Градът. Тя изрази очакване следващата седмица експерти на Комисията да дойдат в България за финален преглед и одит. „При положителен резултат от това посещение ще бъдат да възстановени плащанията към България“, допълни вицепремиерът. Споразумение за това беше постигнато на срещата й на 5 септември в Брюксел с комисаря по регионална политика Йоханес Хан.

Илияна Цанова благодари на колегите си, работили денонощно, за да може за толкова кратко време да бъде постигнат напредъкът.

Необходимо е технологично време за възстановяване на плащанията, възможно е в края на октомври или в началото на ноември да бъдат получени средства, посочи още вицеприемиерът. „По ос 1 на ОПРР има още малко работа и очаквам до началото на следващата година да има положителен резултат”, каза тя.

Вицепремиерът опроверга информацията, че правителството подготвя нов заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Става дума за структурен програмен заем за осигуряване на националното съфинансиране на европейските фондовете, който е необходим за новия програмен период

Илияна Цанова коментира, че най-голямото предизвикателство пред всички участници в процеса на усвояване на средствата от Европейския съюз е подобряването на координацията и ефективността на работата на самата система, така че България да може в максимална степен да се възползва от европейския ресурс и да намали грешките.

В заключение Илияна Цанова се обърна към участниците във Форум Градът с посланието да бъдат инициативни в работата си с европейските средства, да разширяват капацитета на фирмите си и да се възползват от възможностите за обучение и развитие на служителите си.

Повече по темата четете в рубриката Актуално

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.