1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ИАОС поднови единния сертификат за акредитация на Главна дирекция „Лабораторно-аналитична дейност“

ИАОС поднови единния сертификат за акредитация на Главна дирекция „Лабораторно-аналитична дейност“

С новия сертификат за акредитация се разширява обхватът на дейност на лабораторията

Изпитвателната лаборатория Главна дирекция „Лабораторно-аналитична дейност“ (ГД ЛАД) се състои от 14 регионални офиса и 1 централен в София, които са териториални звена към ИАОС. Тя е  акредитирана от Изпълнителна агенция Българска служба за акредитация (ИА БСА) с последно издаден Сертификат за акредитация рег. № 135 ЛИ/08.07.2013 г., валиден до 30.09.2015 г. и прилежаща Заповед № 839/08.07.2013 г., в която са разписани възможностите за извършване на изпитвания по съответни продукти и характеристики по точно упоменати стандартизирани и вътрешно лабораторни  методи.

В периода 20 април – 3 юли 2015 г. бе проведена успешна оценка на място от екип на ИА БСА  на всички офиси/териториални звена, в резултат на което бе издаден нов Сертификат за акредитация рег. № 135 ЛИ/17.09.2015 г., валиден до 17.09.2019 г. и прилежаща Заповед № А 507/17.09.2015 г. С новия сертификат за акредитация се разширява обхватът на дейност на лабораторията – дава се възможност да се извършват всички изпитвания и вземания на проби, за които лабораторията е имала вече акредитация, като е включен и нов продукт – биологично третирани отпадъци (компост, биотор, ферментационен продукт, органичен почвен подобрител, стабилизирана органична фракция от МБТ).

В новата заповед за акредитация са включени нови характеристики по досега акредитирани методи, но с по-ниски граници на откриване, както и нови характеристики по неакредитирани до момента методи, включващи приоритетни и специфични замърсители в повърхностни води като диурон, изопротурон, линурон, съгласно Директива 2013/39/ЕС.

С новия сертификат и с обновеното техническо оборудване Изпитвателната лаборатория ГД ЛАД ще може да подава повече и по-пълна информация, спазвайки изискванията на българското и европейското законодателство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.