1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Има напредък при общата позиция на министрите

Има напредък при общата позиция на министрите

По време на срещата беше обсъдено и германското предложение за задължително обозначаване на яйцата

"Постигнахме сериозен напредък за намирането на обща позиция за тристранните преговори относно бъдещето на Общата селскостопанска политика". Това е мнението на министъра на земеделието в Португалия Мария до Сеу Антунеш, изказано след неформалния Аграрен съвет. 
По думите на Антунеш е много важно до края на май да бъде постигнат компромис между Европейската комисия, държавите членки и Европарламента. Основните теми, дискутирани по време на виртуалната среща на аграрните министри, бяха зелената архитектура, стратегическите планове и екосхемите. Както е известно, Португалия предлага компромисен вариант за финансирането на тези схеми – 22 % от директните плащания през 2023 година и след това постепенно повишаване до 25 на сто през 2025-та.
 fields
"Заседанието ни бе дълго, но успешно", потвърди и агрокомисар Януш Войчеховски на пресконференцията след срещата. Той също вижда много добра възможност за бързо приключване на тристранните преговори. Повод за този оптимизъм, според Войчеховски, е фактът, че нито една страна не е заявила, че не е съгласна с позицията, подкрепяна от португалското председателство.
По време на срещата беше обсъдено и германското предложение за задължително обозначаване на яйцата в готовите продукти според начина на отглеждане на кокошките. Подкрепа за инициативата си Юлия Кльокнер получи от Австрия, Дания, Италия и Нидерландия. Франция също застана зад идеята, но поиска правилата да важат и за вносни продукти. Несъгласие с предложението изразиха някои от източноевропейските държави, сред които и България. Сега топката е в полето на Европейската комисия, която трябва да реши дали да даде начало на законодателен процес по тази инициатива. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.