1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Инспектори хванаха семена, третирани със забранен продукт за растителна защита

Инспектори хванаха семена, третирани със забранен продукт за растителна защита

Инспекторите от регионалните служби за растителна защита, съвместно с представители на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол /ИАСАС/ са направили проверки в 8 области

 

Във връзка с предстоящата сеитба на рапицата и след получен сигнал в Националната служба за растителна защита (НСРЗ) за предлагане на семена от рапица, третирани с неразрешения в България продукт за растителна защита ЧИНУК (CHINOOK), инспекторите от регионалните служби за растителна защита съвместно с представители на Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) извършиха проверки на територията на 8 области.
От направените общо 86 броя проверки на търговски фирми, предлагащи семена и на земеделски производители в регионите Бургас, Варна, В.Търново, Враца, Добрич, Плевен, Русе и Ст.Загора, са установени 4 броя нарушения. Три от тях са при инспекция на земеделски производители в регионите на Варна и Ст.Загора и едно при проверка на склад в района на гр.Добрич. Съставени са констативни протоколи и са дадени предписания за забрана на използването на семена, третирани с неразрешен продукт за растителна защита, съгласно изискванията на чл.29, ал.4 от Наредба №104 за контрол върху предлагането на пазара и употребата на продукти за растителна защита.
Открити са общо 460 броя торби със семена от зимна маслодайна рапица,  сорт EXAGONE и TRIPTI CS, третирани с инсектицида ЧИНУК. Семената са предлагани от фирма “Агриковър” ЕООД с представителство в гр.Добрич и от фирма “Булагро”АД, гр.Ст.Загора.    
    Съгласно изискванията на действащото законодателство, използването на семената от зимна маслодайна рапица, третирани с неразрешен продукт за растителна защита, на територията на РСРЗ гр.Добрич, Варна и Ст.Загора е преустановено от контролните органи на НСРЗ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.