1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Изложението „Пчеларство – Плевен 2015" отвори врати

Изложението „Пчеларство – Плевен 2015" отвори врати

В рамките на 4 дни над 150 фирми показват пчелни продукти, оборудване и препарати

Международното изложение-договаряне „Пчеларство - Плевен 2015" официално отвори. За 13-ти пореден път, в дните между 12 до 15 февруари повече от 150 фирми и организации от цял свят представят пчелни продукти, успешни практики и проекти, както и техническо оборудване. Изложението предлага богата тематична съпътстваща програма.                                                

По традиция пчеларското изложение в Плевен се провежда в дните около 10 февруари – денят на Св. Харалампий и празник на българските пчелари. Тази година поради огромния интерес „Пчеларство-Плевен 2015" ще продължи с един ден повече. По-голяма е и изложбената площ.

За официалното откриване на форума в Плевен беше земеделският министър Десислава Танева.

Изложението уважи и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Пчеларският форум тази година се провежда под патронажа на Министерството на земеделието и Областния управител на Плевен - Ралица Добрева.

13-тото издание на пчеларското изложение в Плевен представя последните новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни препарати, храни и хранителни добавки за пчелите, пчелни продукти и производи /козметика, напитки и др./, опаковки, етикети, лицензирани лаборатории и др. Богатата съпътстваща програма включва лекции и презентации на теми, свързани с пчеларството. Президентът на „Апиславия“ и председател на полския пчеларски съюз - Тадеуш Сабат ще представи състоянието и предизвикателствата пред полското пчеларство, а повече за дейността на Фондация „Апимондия“- Букурещ гостите на изложението ще научат от директора на организацията и  председател на Балканската Федерация на пчеларските съюзи - проф. Кристиян Константинеску. Сред акцентите в програмата е и биологичното пчеларство. Лекция за пчелните продукти като средство за лечение ще изнесе проф. Христо Мермерски. Срещата с него е в последния ден на изложението - 15 февруари. 

Тогава ще бъдат раздадени и отличията за най-добре представилите се участници. Ще бъдат връчени две големи награди - „Крило на успеха" и приз за „Най-проспериращ млад пчелар на България за 2014 г.". Ще бъдат отличени и научни публикации, нов производ на пчелен продукт, опаковка и етикет на годината.

И тази година няма да бъдат подминати малките таланти - участници в традиционния конкурс „Пчеларството - екология и плодородие, пчелният мед - здраве и дълголетие". Най-добрите творби и техните автори също ще бъдат отличени с награди от организаторите на пчеларската среща - „Партнерс Експо" и Областния пчеларски съюз.

Автор: Валери Станев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.