1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Къде са субсидиите за изхранването на животни ще питат плевенските фермери аграрния министър

Къде са субсидиите за изхранването на животни ще питат плевенските фермери аграрния министър

 

В средата на декември, почти изненадващо за фермерите, Държавен фонд "Земеделие" отпусна целева субсидия за изхранването на селскостопански животни и птици. От 25 до 35 стотинки беше тази субсидия за различните видове птици, по 6 лева за крава, по 4 лева за биволица, по 12 лева за кон и по 5 лв. за свиня-майка. Да, но от фонда явно са решили, че чак толкова много животни в страната няма (нали фермерите непрекъснато се жалват, че колят добитъка и фалират), защото взетото на 11 декември решение за отпускането на целевата субсидия беше определило, меко казано, странни срокове - до 12 декември от Областната служба "Земеделие и гори" списъкът с регистрираните като земеделски производители фермери трябваше да бъде предоставен на Областната дирекция на ДФ "Земеделие".

Фермерите трябваше да подадат молби по образец и да бъдат проверени за три дни, а за самото раздаване на субсидията - след двудневно умуване дали да е по банков път или в брой - бяха определени 2 дни - 17 и 18 декември. Ето как, жалват се фермерите от Плевенско, много от тях, докато разберат, че има такава финансова линия, тя вече беше закрита. През следващата седмица те ще поставят този въпрос в аграрното министерство с условието тази година начинът на работа по отпускането на целеви субсидии да бъде променен. Защото, ако само на приказки се отпускат средства, по-добре е изобщо да не ни лъжат, категорични са фермерите.

Въпреки протестите на плевенските фермери направеното в Областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен показа, че с областта, в която има най-много раздадени средства. Което пък води до извода, че въпреки кратките срокове фермерите ни са доста пъргави.

Общо 1 920 са регистрираните в дирекцията в Плевен фермери от областта. 507 от тях са получили средства от декемврийската целева субсидия за изхранване на селскостопански животни и птици. Общият размер на получените от плевенски фермери суми е около 98 хиляди лева.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.