Как ще гласуват германските фермери на изборите за Бундестаг?

Това показва анкета сред хиляда стопани, включили се в онлайн-допитване

За първи път в новата история на Германия консервативните партии не са най-предпочитаните от фермерското съсловие. Това показва анкета сред хиляда стопани, включили се в онлайн-допитване на голям аграрен портал.
 
На 26 септември тази година германците ще избират нов състав на Бундестага. На въпроса за коя партия ще гласуват, 24% от участниците в анкетата посочват Свободните демократи, докато консервативната коалиция от Християндемократи и Християнсоциален съюз остават на второ място с 18 на сто. При предишните избори през 2013 и 2017 година партиите бяха водещи в предпочитанията на фермерите. Такива бяха настроенията и в началото на тази година, но след като на 10 февруари правителството гласува законопроекта за защита на насекомите, нещата се промениха в полза на Либералите.
 
Изненадващо голям е делът на хората, които все още не са решили за кого ще гласуват – над 21%. Социалдемократите, които в момента са част от голямата коалиция на Ангела Меркел, губят от малката си подкрепа, на която се радват сред селското население и падат от 2 на 1 процент. С 1 на сто по-добър резултат имат Левите, а радикално дясната Алтернатива за Германия получава 14%, с 3 по-малко, отколкото преди 4 години. Ръст от 4 на 6 на сто отчитат Зелените.
 
Запитани, дали Германия има нужда от министерство на земеделието, три четвърти от анкетираните отговарят с "да", а близо 20% смятат, че агроведомството трябва да се слее с министерството на околната среда. 5 на сто пък посочват, че земеделието е добре да стане част от икономическото министерство.  
 
 
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.