Какви са обществените нагласи по отношение на разпределението на субсидиите по време на преходния период на ОСП

Чрез своята анкета в рамките на инициативата „Заедно за българското село!“, фондация Смарт Агростарт търси отговори на някои основни въпроси по темата

Дискусиите, посветени на новата Обща селскостопанска политика (ОСП), този път са наистина напрегнати. Постигането на компромиси е трудно, задоволяването на всички интереси, запазвайки същевременно т.нар. „зелен тренд“ изглежда практически невъзможно. Но ще трябва да се постигне. Периодът, който се обсъжда е 2021 – 2027, но вече е очевидно, че новите правила и условия, каквито и да са те, няма да могат да бъдат въведени още през следващата година. Щом институциите в Брюксел и Люксембург още не са постигнали съгласие по основни моменти, какво остава за предстоящите преговори на национално равнище? А в България?

Чрез своята анкета в рамките на инициативата „Заедно за българското село!“, фондация Смарт Агростарт търси отговори на някои основни въпроси по темата, опитвайки се да разбере какви са обществените нагласи. Защото въпреки, че е пряко насочена към земеделието и развитието на селските райони, Общата селскостопанска политика на ЕС се отразява пряко или косвено на практика върху всички сфери на икономиката и живота в страните-членки на ЕС.

Колко време според вас трябва да продължи преходния период от старите към новите правила на ОСП? Към какъв тип подпомагане за земеделските стопани да бъдат насочени средствата в преходния период по ПРСР? Какво според вас ще насърчи земеделските стопани да кандидатстват за финансова помощ в рамките на преходния период? На тези и други въпроси се опитва да отговори допитването на фондация Смарт Агростарт.

Именно подпомагането по старите правила (ОСП 2014 – 2020) в първите години от новата ОСП е основен момент на провежданата анкета. Това е един широко-дискутиран и актуален към момента въпрос. Какво мислите вие за това? 

Попълването на анкетата ТУК ще даде представа за общата нагласа на обществеността по отношение на подпомагането на земеделието и селските райони по време на преходния период.

Всяко мнение е от значение! Включи се и ти!!!

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.