1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Китай иска да замени бензина с биогорива

Китай иска да замени бензина с биогорива

Най-често използваните суровини за етанол са царевица, пшеница, ориз и сорго

Производството на биогорива в Китай трябва да се увеличи трикратно през следващите 12 месеца, се казва в новата стратегия на Пекин за зеленото бъдеще на страната. За тази цел ще бъдат изградени нови мощности с общ капацитет от над 6 милиона тона.

През по-миналата година в Китай се произвеждаха едва 3 милиона тона органични горива. Към момента капацитетът вече е достигнал около 3 милиона тона и половина.

През 2018 година правителството в Пекин постанови вносът на бензин от чужбина постепенно да бъде заменен с биоетанол, като определи срок до 2020-та. За да изпълни това намерение, Китай ще трябва да произвежда близо 15 милиона тона биогориво годишно. Най-често използваните суровини за етанол са царевица, пшеница, ориз и сорго. На първо място остава обаче тропическият храст маниока, отглеждан най-вече в Африка и Южна Америка. В развиващите се страни на тези континенти маниоката е и основен хранителен продукт.

Интерес към китайския пазар за биогорива проявяват и международни компании. Те смятат, че Народната република няма да може скоро сама да покрие нуждите си и ще трябва да разчита на внос.

Обтегнатите търговски отношения между Вашингтон и Пекин се отразиха и върху производството на етанол. След като китайският президент наложи мито върху вноса на американски етанол, Малайзия се превърна в един от основните доставчици, тъй като нейната продукция е освободена от мита и данъци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.