1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Напредък по процедурата на договаряне износа на български пчелен мед за Китайска Народна Република

Напредък по процедурата на договаряне износа на български пчелен мед за Китайска Народна Република

Китай с огромен интерес към българския пчелен мед

В рамките на официално посещение на заместник-министъра на Генералната митническа администрация на Китайска Народна Република в Република България г-н Ли Гуо и водената от него делегация, на 02 септември 2019 г. беше подписан Протокол за инспекция, карантина и ветеринарно-санитарни изисквания за мед, предназначен за износ от Република България за Китайска народна република.


От българска страна документа подписа заместник-министърът на земеделието, храните и
горите, доц. д-р Янко Иванов.  Подписването на Протокола отбелязва значителен напредък и е важен етап от цялостната процедура по договаряне условията за износ на български пчелен мед за Китайска народна
република.

Следващ етап от процедурата за износ е българската страна да предостави на китайската списъци с предприятия за преработка на пчелен мед, отговарящи на договорените изисквания, както и договарянето на образец на сертификат. Преработвателните предприятия, който възнамеряват да извършват износ на мед за Китай, трябва да са регистрирани от китайската страна.

С Протокола България се ангажира да упражнява засилен контрол и надзор върху предприятията за производство и преработка на пчелен мед, за да гарантира качеството и безопасността на изнасяния продукт.

Официалната програма на китайската делегация включваше още посещение на българско предприятие за производство на млечни продукти и посещение на Централната лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология към Българска агенция по безопасност на храните. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.