1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Комасация само при единодушие на собствениците

Комасация само при единодушие на собствениците

След публичното обсъждане Законът поема към Министерски съвет и Народното Събрание

Как да се ползва земеделската земя ако собствениците се договорят за нейната комасация и как да се разпредели тя служебно в случай, че не се постигнат споразумения. Това предвижда нов Проектоектозакон на Аграрното ведомство за поземлените отношения и опазване на земеделските земи, който след публичното обсъждане поема към МС и НС.

Това не е цял Кодекс за земята, а Проект, който обединява само двата Закона - за собствеността и ползването на земеделскати земи и  Закона  за опазването на земеделските земи. Той регламентира  три основни кръга въпроси: за комасирането, за управлението на държавния поземлен фонд и опазването на земята, уточни зам.земеделският министър в специално интервю за Агро ТВ и предаването “Говори България“.

Една от целите е подобреното комасирано ползване на земята. Ако не се постигне единодушно съгласие на Общо събрание на всички собственици на имоти обаче - не може да задейства план за уедряването им, отговори зам.министър Вергиния Кръстева  на изказани съмнения,че с комасацията на места собствениците ще загубят земите си. Процедура за план за уедряване се открива със заявление до Министъра на земеделието, който назначава специална комисия.

Има неразбиране и по някои от промените за разпределение на пасищата,мерите и ливадите. Основният мотив е като не достигат пасищата в една община, животновъдите да не бъдат препращани веднага в нови, а да влезе в употреба и държавния фонд земи в землището, където е животновъдния обект, уточни зам. Министър Кръстева. И друго – при сключване на споразуменията собственици, които нямат животни, няма да участват в разпределението на т. н. бели петна.

Остава предложението за отделен търг за земя за младите хора до 40 години, както и предвидения 2 годишния срок собствениците на стопански дворове и разрушените в тях постройки да ги регистрират. В противен случай в срок от една година те стават общински. Съвсем ново в проектозакона е предложението за процедура за промяна на предназначението от неземеделска в земеделска земя. Наистина арендните отношения не влизат в този проект, нито въпроси за субсидиите, но за тях остава регламента, предвиден в сега действащите Закони, отговори на критиките на проекта от страна на БАСЗЗ и други организации зам.министър Кръстева.

Срокът за предоставяне на проектозакона в НС ни притиска, но това е това е само началото, уточни тя.

Още за проекта на Земеделското министерство след публичното му обсъждане, може да научите тази вечер (02.10.2018) в рубриката „Агротема“ от 18:30 и в предаването „Говори България“ тази неделя от 18:00 часа, с водещ Ваня Манолова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.