1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Комисия в австрийския парламент отхвърли договора с Меркосур

Комисия в австрийския парламент отхвърли договора с Меркосур

Това е предпоставка за провал на споразумението

Подкомисията за европейски въпроси в австрийския парламент гласува против ратификацията на договора за свободна търговия между Европейския съюз и държавите от блока Меркосур. Това е предпоставка за провал на споразумението, тъй като се изисква приемане от всички страни членки.

Ако при окончателното гласуване в парламентарната зала отрицателният резултат се повтори, правителството във Виена ще е длъжно да каже "не" на договора с държавите от Южна Америка.

След 20-годишни преговори в края на юни Брюксел и Меркосур най-после постигнаха съгласие и стигнаха до споразумение, което би могло да доведе до създаването на най-голямата зона за свободна търговия в света. Според клаузите на договора компаниите от Европа ще пестят по 4 милиарда евро годишно от вносни мита и така ще имат възможност да увеличат износа си. Още тогава фермерски организации от редица европейски държави се изказаха против, опасявайки се най-вече от безмитните квоти за внос на говеждо месо и захар, отредени на четирите южноамерикански страни. Критиките се засилиха след пожарите в джунглите на Амазония, когато природозащитни организации и зелени партии обвиниха Бразилия, че умишлено не предприема сериозни мерки за потушаването им. В резултат Ирландия и Франция открито заплашиха да бойкотират договора, а правителството в Люксембург смята да замрази процедурата по ратификацията.

Депутатите в австрийската подкомисия за европейски въпроси почти единодушно гласуваха против, определяйки вота си като "голям успех за околната среда, човешките права и защитата на потребителите".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.