1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Консумацията на месо в Германия ще спадне с повече от 50 %

Консумацията на месо в Германия ще спадне с повече от 50 %

Опазването на околната среда е сред основните причини за тенденцията

54 процента от жителите на Германия смятат да консумират по-малко месо през новата година. Това показват резултатите от анкета с над 1000 души, проведена през декември по поръчка на международната еко-организация Грийнпийс.

От допитването става ясно, че жените са по-склонни да променят хранителните си навици. 62 на сто от дамите са готови да се лишават по-често от месните продукти, докато при мъжете този дял е само 46 процента. При възрастовите групи също има значителни разлики. 57 процента от учениците и младите имат намерение да ядат по-малко месо, като основната причина е опазването на околната среда. При по-възрастните потребители, решили да намалят консумацията, на преден план е по-скоро здравословният начин на живот.

9 от 10 анкетирани са готови да плащат по-висока цена за месото, ако то идва от животни, отгледани при хуманни условия. 80 процента от участниците заявяват, че ще обръщат по-голямо внимание на съответните етикети, като смятат, че доброволното обозначение на начина на отглеждане не е достатъчно. Те настояват тези етикети да станат задължителни както в търговията, така и в заведенията.

Резултатите от анкетата показват, че населението на Германия постепенно променя мисленето си относно храната, и най-вече относно начина на производство, изтъкват от Грийнпийс. Природозащитниците посочват, че консумацията на месо пада с всяка изминала година, което е добре за околната среда. От Грийнпийс критикуват земеделското министерство, че не предприема решителни мерки в посока задължителното обозначение на месото. Етикетите, показващи как точно е отгледано животното, чието месо се консумира, ще дадат на потребителите по-голяма възможност за информиран избор, смятат от екоорганизацията. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.