1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Копа и Коджека настояват за промяна в правилата за внос на ГМО от трети страни

Копа и Коджека настояват за промяна в правилата за внос на ГМО от трети страни

Пека Песонен, генерален секретар на Копа и Коджека

Онлайн семинар събра европейски лидери и експерти в агрополитиките

Те обсъдиха предстоящото около новата ОСП и призоваха ЕК да обърне внимание на вноса на генномодифицирани суровини от трети страни. Пека Песонен, генерален секретар на Копа и Коджека взе участие в срещата. Той представи позицията на най-влиятелната земеделска браншова организация в Европа. Акцентира върху проблемите на конкуренцията със страни извън Съюза.
Пека Песонен каза: "Имаме известно количество на внос на продукти с двоен стандарт. Знаете, че внасяме значителни количества генномодифицирани култури, които не се отглеждат тук, в Европа. От друга страна, моето лично очакване е, че ЕК ще трябва да обърне внимание и на новите технологии за обосновани ценови равнища, това не трябва да се игнорира. Технологиите ще се разпространяват все повече и конкуренцията чрез тях ще засегне и европейския пазар независимо дали искаме или не. За съжаление не можем да контролираме това докато накрая генномодифицирани организвми ще има в почти всички продукти. Така че ние очакваме, че ЕК си дава сметка за това и ще предприеме нещо. Осъзнаваме, че има политически трудности, но нашите международни партньори ще бъдат принудени да преосмислят тези практики.“ 
Припомняме,че наскоро ЕК позволи използването на генетично модифицирана соя за храни и за фуражи, но не разреши отглеждането ѝ в ЕС. Това решение дава възможност производителите в САЩ и Канада да имат стабилен европейски пазар и да могат спокойно да увеличат производството на соя, за да се възползват от разширяване на пазарите. Освен икономическо влияние зелените в Европерламента изразиха опасения, че тези култури могат да бъдат изложени както на по-високи, така и на многократни дози от допълнителните хербициди, което потенциално ще доведе до по-голямо количество остатъци в реколтата. Въпреки това Европейската агенция по безопасност на храните одобри биотехнологичният гигант да внася в Европа съответния сорт соя в следващите 10 години.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.