1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Лекари от Българския ветеринарен съюз поискаха оставката на д-р Йордан Войнов

Лекари от Българския ветеринарен съюз поискаха оставката на д-р Йордан Войнов

Снимка:

Поводът е изказване на изпълнителния директор на БАБХ в пленарна зала, че лекарите от БВС източват парите на държавата

Лекари от Българския ветеринарен съюз поискаха оставката на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните Йордан Войнов. Ако той не бъде отстранен от поста си, ветеринарите ще свалят доверието си от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Повод стана изказване на Войнов в пленарна зала, че лекарите от БВС са крадци, източващи парите на държавата. Д-р Войнов ни нарече хора без морал, защото казахме, че ваксините не се доставят навреме, обясни председателят на съюза д-р Йордан Бойчев. Г-н Войнов произлиза от нашето съсловие, а се държи като диктатор, добави той, цитиран от агенция КРОСС.

От Българския ветеринарен съюз се обявиха категорично и срещу законопроекта за изменение и допълнение на Закона за ветеринаромедицинската дейност. Този закон е безпрецедентен опит за ликвидирането на БВС, обяви на брифинг днес Вяра Гришина, заместник-председател на НС на съюза. В законопроекта има заложено отнемане на правомощията на БВС, който контролира добрата ветеринарна практика. Тази дейност на съюза се поема от БАБХ.

От Българския ветеринарен съюз възразяват срещу отказа на държавата да им плаща разходите по изпълнение на държавната профилактична програма. Според д-р Гришина, промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност ще доведат до хаос и безконтролно разпространение на заразни болести

Според ветеринарите, работата на Агенцията по храните е да контролира храните, но не и професионалната общност. Защото именно ветеринарните лекари следят за профилактиката и лечението на животните и техните продукти преди влизането им в магазина. Правата и пълномощията на БВС са делегирани от държавата.

Съюзът е контролен орган на Българската агенция за безопасност на храните и ние винаги сме казвали истината за състоянието на нашия сектор. Това ни превърна в неудобен правен субект за управляващите, заяви д-р Бойчев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.