1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Лобисти поставят под въпрос Зелената сделка

Лобисти поставят под въпрос Зелената сделка

Искането за нова оценка е свързано с факта, че предишната е направена преди войната в Украйна

Намаляването наполовина на препаратите за растителна защита, предложено от Европейската комисия, е атакувано от лобисти от химическата индустрия, предупреждават от Европейската мрежа за премахване на пестицидите – ПАН. Така под въпрос е поставена и Зелената сделка.

Според активистите Брюксел се готви да смекчи изискванията за намаляване на препаратите, подавайки се на натиска от индустриалното лоби и фермерски организации. Това ще бъде шамар в лицето на 1,1 милиона европейци, които подписаха Инициативата за спасяване на пчелите и фермерите. В края на ноември подписите бяха внесени в Европейската комисия, официално изслушване в Европейския парламент ще се състои на 24 януари.

От ПАН обвиняват пестицидната индустрия и Копа и Коджека, че са разработили стратегия за забавяне и евентуално провал на предложението. Техният инструмент е нова „оценка на въздействието“, която може да причини толкова много забавяне, че предложението за намаляване на пестицидите изобщо да не бъде приложено.

Искането за нова оценка е свързано с факта, че предишната е направена преди войната в Украйна и възникналата след това кризата в енергетиката, торовете и цените на храните. Следователно вносителите на искането считат, че е необходимо да се извърши допълнителен количествен анализ на редица показатели, отразяващи селскостопанското производство, очакваното намаляване на добивите в резултат на намаляването и ограничаването на употребата на продукти за растителна защита и потенциалната зависимост от вноса на храни и фуражи.

От своя страна противниците на пестицидите твърдят, че ако преговорите бъдат спрени по време на тази оценка, може да е твърде късно да се вземе решение по предложението през този период на Комисията и Парламента. Това би забавило спешното намаляване на пестицидите с години с много сериозни последици за здравето и околната среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.