1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ловът на местен и прелетен дивеч - до края на януари

Ловът на местен и прелетен дивеч - до края на януари

 

Дивите патици, дивите гъски и други видове водоплаващ дивеч ще "дразнят" ловците само още половин месец - до 31 януари, когато според закона се закрива ловът на местен и прелетен дивеч, припомнят от Областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен. Все още, обаче, ловците имат време да пострелят. Може пък и да улучат нещо. Специалистите казват, че, за да има улов, трябва да бъде изваден точният патрон за точния дивеч.

За тези, които не си падат по лова, може и да звучи странно, но се оказва, че за всяка птица има определен размер сачми. Например, бърнетата се отстрелват със сачми с номера 5 и 7, за зеленоглавата патица, свирачката, клопача и шилоопашатката (включена в Червената книга), се стреля с патрони с номер 3 и 4. И за отстрелването на гъски има точно определени сачми. По-опитните ловци дават като съвет на начинаещите да използват осреднени размери патрони, за да имат успех - например да заредят в двете цеви комбинация от № 5 и № 3 съответно за дясната и за лявата цев.

Друг интересен момент е нормата за един ловен излет - 3 диви гъски, 5 диви патици и 2 полудиви - това е нормата за един уважаващ себе си ловец. Врелите и кипели в ловната си страст ловци предупреждават, че патиците виждат отлично и най-малкото движение на ловеца бива забелязано. А това означава, че ще се вдигнат във въздуха и ще кръжат далеч от обсега на сачмите. Има си тънкости за стрелба по летящи птици - на прелет се гърми с подвеждане и изпреварване, като най-добрите ловци го правят с едно движение без продължително прицелване. Ловците, които ловко избират момента на натискането на спусъка, могат спокойно да се похвалят, че са майстори на стрелбата.

По-труден е ловът на диви патици и на гъски, летящи по посока на вятъра, признават ловците. Причината е в това, че скоростта им не може да се изчисли и пречи да се стреля точно.

Макар че ловът не е за всеки и се иска време и хъс да станеш добър ловец, в края на сезона ловците са категорични, че всеки отстрелян дивеч е гордост и наслада от проявеното умение, която те помнят не само до следващия сезон, а за цял живот.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.