1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мария Габриел: Цифровите технологии имат потенциал да допринесат за по-добро проследяване на качеството на храните

Мария Габриел: Цифровите технологии имат потенциал да допринесат за по-добро проследяване на качеството на храните

Истинският европейски подход е този, който отстоява равноправието на всички европейски граждани

Истинският европейски подход е този, който отстоява равноправието на всички европейски граждани. Това включва и правото на всички европейци, независимо в коя държава членка живеят, на храна с еднакво качество. Това, че сме тук заедно с моя колега комисар Вера Юрова е силно послание, че Европейската комисия няма различно мнение от това, че гражданите на България са равни по права с гражданите на всяка друга държава членка. Приветствам министър-председателя на България Бойко Борисов и правителството, и омбудсмана Мая Манолова за заявената силна позиция, която отразява напълно и позицията на Европейската комисия. Това заяви българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел на проведения в София форум на високо равнище по темата за двойния стандарт при храните в ЕС.

Според Мария Габриел, не би следвало компаниите да прилагат практиката за различно качество на един и същи продукт с мотив особености на националния вкус, което  губи релевантност. Тя наблегна, че гарантирането на справедлив и равен достъп до качествени храни не е проблем само за отделни държави членки. Това е много важен показател за успеха на европейския икономически и социален модел.

Мария Габриел разгледа въпроса от гледна точка на отговорностите й като комисар по цифровата икономика и общество, споделяйки как цифровите технологии могат да допринесат за разрешаване на проблема и за по-добро качество на храните в бъдеще.

"Новите цифрови технологии имат потенциала да помогнат на бизнеса и земеделието да работят по-прецизно, ефективно и устойчиво. Обещаващ проект е "Интернет за храните и стопанствата 2020" с 30 милиона евро финансиране. "С този проект целим да направим прецизното земеделие реалност. Интернет на нещата позволява по-добра проследимост на храните, което води до тяхната по-голяма безопасност, по-лесно и по-бързо определяне на продуктите, които не съответстват на стандартите или имат различни, по-ниски стандарти. Чрез технологиите по-лесно могат да се проследят тези продукти и техните съставки от производителите до предлагането им на пазара", информира българският еврокомисар.

Мария Габриел отбеляза още, че по новата работна програма Хоризонт 2020 за периода 2018 - 2020 г., Европейската комисия инвестира над 160 милиона евро в цифровата трансформация на земеделието.  Тя изрази надежда, че ще има проекти и от България, и други държави от Югоизточна Европа, включително за борба с двойните стандарти.

"Във време на хиперсвързаност, ритъмът на технологичните иновации се увеличава и отваря големи възможности за цифровизирането на земеделския сектор. Това не само ще подобри качеството на хранителната продукция, но ще позволи и на самите потребители да правят информиран избор, да проследяват пътя на храната и така да се противопоставят на нечестни търговски практики. Нека да работим заедно, за да спечелим доверието на потребителите във вътрешния пазар и да дадем възможност на всички граждани на ЕС  да имат равен достъп до висококачествените продукти, които нашият единен пазар предлага", заключи българският еврокомисар Мария Габриел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.