1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Бозуков: Правим всичко възможно да платим помощта за тютюна до края на април

Министър Бозуков: Правим всичко възможно да платим помощта за тютюна до края на април

Усилията на екипа на МЗХ са насочени към износ на тютюн за китайския пазар

„Трябва да има адекватна държавна политика за сектор „Тютюн“. Това каза министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков по време на среща със земеделски производители от област Кърджали. Той увери, че се прави всичко възможно средствата по преходната национална помощ за тютюна да бъдат изплатени до края на месец април, което е с месец по-рано в сравнение с миналата година.  Министърът обясни, че усилията на екипа на Министерство на земеделието и храните са насочени към износ на тютюн за китайския пазар. „Работим за сключване на споразумения каквито имат съседните ни Гърция, Турция и Македония“, допълни проф. Бозуков.

Заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Светла Янчева запозна земеделските стопани с прилагането на схемите по директните плащания през Кампания 2017 г. Тя обясни, че в зависимост от профила на стопанството има възможност да се кандидатства по 20 схеми, с общ ресурс 1 551 415 207 лв. „Екипът на Министерството е предприел реалистичен подход за успешно провеждане на Кампанията“, категорична бе доц. Янчева.

По думите й през тази година е предвиден прием на заявления за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), чрез които в земеделието, бизнеса и местната власт ще се влее финансов ресурс в размер на около 600 млн. лв.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.