1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Димов откри в Русе изложба за първите екопротести у нас

Министър Димов откри в Русе изложба за първите екопротести у нас

Експозицията е подредена във фоайето на ректората на Русенския университет „Ангел Кънчев“

„Онова, което направиха русенци преди 30 години беше не просто борба за чиста околна среда, а за държава, която не феодализира своите граждани, която е благосклонна, а не тиранин –  борба за свобода, ако щете. Това начало е много повече от борба за чист въздух, тя е за бъдеще, зависещо от нас самите – базирано на семейството, на ценностите на местната общност, на патриотизма.“ Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов в Русе при откриването днес на документалната изложба „Зараждане на гражданското общество в България (1987-1989)“. Тя е част от тематичен научен семинар в две части: свидетелства – „Съвременниците разказват“ и „Медиите като огледало на историята“ и част втора – 30 години по-късно.

„Идвам от Регионалната инспекция, където имаше протестиращи. Радвам се, че живея в държава, в която това може свободно да се случва, защото когато вие, русенци протестирахте, рискът беше огромен – днес може би е модерно. Трябва да си даваме сметка какво поехте вие на плещите си преди 30 години и искрено благодаря на тези смели жени, които започнаха“, каза още министър Димов в словото си.

Представяйки експозицията, подредена във фоайето на ректората на Русенския университет „Ангел Кънчев“, председателят на Държавна агенция „Архиви“ и ръководител на едноименния проект доц. д-р Михаил Груев беше категоричен: „Няма по-емблематичен случай на гражданска активност и на гражданско действие у нас през целия тоталитарен период  от съпротивата на русенци“.

В Инициативния комитет за отбелязване на 30-годишнината от първите екологични протести в България са народният представител Искрен Веселинов, доц. д-р Михаил Груев, проф. дфн Пенка Ангелова, председател на Международно дружество „Елис Канети“ и д-р Веселина Антонова – координатор на проекта, автор на изложбата „Зараждане на гражданското общество в България (1987-1989)“, съавтор на документалния филм „Шест жени“ и на книгата „Демонтаж“. МОСВ е съорганизатор в отбелязването на годишнината.

На събитието присъстваха и участници в първите екологични протести. Министър Димов разговаря с майките, които са били инициатори на първите протести. Гостите на събитието  разгледаха и инсталацията на учениците от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, наречена „СМОГ“.

През есента изложбата „Зараждане на гражданското общество в България (1987-1989)“ ще бъде показана и в София и тогава ще има продължение на кръглата маса, започнала днес в Русе.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.