1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Найденов остана на поста си, над половината гласували в анкетата разочаровани

Министър Найденов остана на поста си, над половината гласували в анкетата разочаровани

Снимка:

Ако дойде друг, едва ли нещо ще се промени, смятат 38 на сто

Мирослав Найденов отърва кожата – с тези думи самият премиер Бойко Борисов обяви официално, че срокът за изплащане на евросубсидиите на зърнопроизводителите 30-ти април е бил спазен и министърът на земеделието и храните остава на поста си.  На първа пролет самият Борисов обеща, че ако ангажиментът не бъде изпълнен, аграрният министър ще си подаде оставката. Това бе и едно от условията, при които бе подписано споразумението между кабинета и асоциацията на зърнопроизводителите.

Доволни ли сте, че министърът на земеделието и храните не си подаде оставката? Това бе и въпросът, на който имахте възможност да отговаряте през изминалата седмица на нашия сайт. Оказа се, че 53 на сто от гласувалите в анкетата не са се зарадвали, че Мирослав Найденов остава на поста си – както отговорът бе формулиран – „защото субсидиите не се изплащат навреме“. За съжаление, на противоположния полюс са едва 9 на сто – отговорилите с „Да, защото досега изпълнява всички свои обещания“…

Както се и очакваше, в лявото политическо пространство също не се зарадваха, че Найденов остава: "Министърът излъга много тежко, като каза, че 99% от субсидиите са платени. Това не отговаря на истината", отбеляза Явор Гечев от младежката организация на БСП миналата седмица. Той припомни данни, изнесени от самото земеделско министерство, според които 550 производители не са получили европейски субсидии, а над 16 000 фермери не са получили национални доплащания. 657 милиона лева са предвидените европейски средства за субсидии за Кампания 2010, а от тях реално са платени 550 милиона лева, припомни още Гечев, който се притеснява, че ще се наложи да върнем разликата от 107 милиона лева, защото те така и няма да успеят да стигнат до фермерите. Народният представител от левицата Пенко Атанасов, който е и член на земеделската комисия в парламента, пък каза, че е крайно наложително министърът на земеделието да подаде оставка, защото, по думите му, политиката, която той води, е неадекватна.

Всъщност, земеделският е министрите от кабинета „Борисов“, на които най-много пъти са били искани оставките. И то при положение, че за първите 3 месеца на годината единственият сектор в родната икономика с положително външнотърговско салдо от  85 млн. лева е земеделието.

Въпросът с оставката не е толкова прост, по Хамлетовски – да бъде или не. Той влече след себе си другия – ще сменим министъра, добре, но с кого? Защото досега май никой не е предложил реална алтернатива на сегашния. Това, разбира се, не означава – да държим този, щото няма кой друг. А дали нещо ще се промени, ако дойде друг министър? И толкова наложително ли е да сменяме сегашния – защото, ако трябва да сме обективни, той си върши работата. А и колко други министри е трябвало да подадат оставки през последните 20 години, но не са го сторили? Все пак, България не е Япония, където заради натрупани общо 5 минути закъснения на влаковете в продължение на една календарна година сменят цялото ръководство на транспортното министерство. И не на последно място – точно Найденов не би могъл „да се похвали“ с някакви сериозни гафове, и въпреки, че беше обвиняван многократно в евтини пиари – със стандартите, с наблюденията на цените и какво ли още не, все пак не можем да отречем, че всичко това донесе някакви позитиви и за производителите, и за потребителите. Та логично 38 на сто отговарят с: „Който и друг да дойде на негово място, секторът е в толкова тежко състояние, че едва ли ще се справи“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.