1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Найденов пожела Стефан Юруков да каже кой му е нареждал за заменките на гори

Министър Найденов пожела Стефан Юруков да каже кой му е нареждал за заменките на гори

Снимка:

Искът на Европейската комисия е за неправомерна държавна помощ от 55 млн. евро за заменки

Министърът на земеделието и храните  Мирослав Найденов обяви, че очаква бившият председател на Държавната агенция по горите Стефан Юруков да каже кой му е нареждал за заменките на гори пише standartnews.com. Очевидно, че Юруков не е правил всичко на своя глава и той трябва да каже истината, за да не бъде единствен обвиняем, призова земеделският шеф пред БТВ. Найденов уточни, че искът на Европейската комисия е за неправомерна държавна помощ от 55 млн. евро за заменки, които ако не докажем, че са обект на престъпление, трябва да възстановяваме па. Ако пък е изменено предназначението им трябва да платим 126 млн. евро.

Най-много заменки са правени от тройната коалиция, подчерта министърът. Общо са заменени над 33 000 дка , а около една четвърт са с променен статут, каза министър Найденов. По думите му първото предупредително писмо от ЕК е получено през есента на 2008 година, но не е огласено от тогавашните управляващи. 47 заменки са били направени между приемането на закона за спирането им и публикуването му в Държавен вестник и 15 са обект на проверката. Техният статут обаче не е променен, каза Найденов.

На 10 февруари в 9 часа се събира Съветът за сигурност при премиера, за де се вземе решение какви ще са действията на правителството, посочи Найденов . Ще се възползваме да поискаме превод на писмото на български, така че ще имаме отсрочка с 20 дни, за да имаме врем да обмислим проблема, заяви министърът. Стартирахме съвместно с Румъния процедура срещу Гърция заради блокадата, каза Найденов. Доказаните щети до сега са за около 12 млн. 700 хил. евро. Според нас са по 3 млн. на ден, но това е което може да се докаже документално с договорни отношения, заяви още министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.