1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Найденов предлага ДДС на общинските проекти да се поеме от държавата

Министър Найденов предлага ДДС на общинските проекти да се поеме от държавата

За целия период до 2013 г. средствата по общинските проекти на програмата за развитие на селските райони са около 1 млрд. лева


Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обяви на среща със земеделски производители в Първомай днес, че има принципното съгласие на премиера Бойко Борисов да се предложи ДДС-то за общините по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 (ПРСР) да се поеме от държавата.

Министърът уточни, че решението ще касае проекти на общините по двете общински мерки – 321 и 322 от програмата. Министърът припомни  още, че европейските средства, които се предоставят на общините по тези мерки, са 100% грантови, т.е. помощта за общините на 100% от стойността на проектите е безвъзмездна, така че ако те не бъдат изпълнени и средствата усвоени, така или иначе държавата не би получила това ДДС.

Затова внесеното от общините при изпълнението на проектите ДДС е добре да им се връща, за да не се пречи на изпълнението на самите проекти, като се натоварват непосилно бюджетите на общините с ДДС. Министърът посочи като пример общината в Първомай, която в момента изпълнява проект за 4,5 млн. лева за подновяване на водопроводна мрежа в с. Бяла река. Общината трябва да внесе по този проект ДДС в размер на 800 000 лева, което затруднява изпълнението на самия проект.  

Министърът посочи, че в национален план по общинските мерки 321 и 322 през тази година се очаква общо изпълнение на проекти за близо 400 млн. лева. Това означава, че общините ще трябва да внесат ДДС за около 50 до 70 млн. лева. Сега, според него държавата ще се откаже от тези средства в своя бюджет, за да може да се реализират самите проекти с помощта на европейските средства.

За целия период до 2013 г. средствата по общинските проекти на програмата за развитие на селските райони са около 1 млрд. лева.

На срещата днес в Първомай министър Найденов съобщи още, че има разбиране от премиера за създаване на Агенцията по храните, но в момента се обмисля начина на финансиране за структурите на агенцията. Възможно е това да стане и със заем от Световна банка.

На срещата бе съобщено още, че до броени дни ще излезе наредбата за директните продажби. Тя ще даде възможност на фермерите, които са  изпълнили определени хигиенни критерии, да могат да продават своята продукция без посредници.

Министър Найденов информира още земеделските производители в Първомай, че имаме разрешение от ЕК за отпускане на средства по програма de minimis.
На въпроси на тютюнопроизводители, присъствали на срещата, кога ще се отпуснат 116-те милиона лева, които ЕК ни разреши да дадем за премиране на тютюн от реколта 2009, министърът изясни, че се очаква до понеделник да бъде постигнато съгласие от производителите на различните сортове тютюн за размера на премията по сортове.

По време на днешното си посещение министър д-р Мирослав Найденов провери на място в общинската служба по земеделие работата по очертаването на площите в системата ИСАК. Засега информацията е, че около 40% от бенефициентите в Първомай вече са подали заявленията си за подпомагане.

Министърът посети и птицекланица Денис 2001 в Първомай, където обсъди актуални проблеми в сектор птицевъдство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.