1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Найденов призова животновъдите да се обединят

Министър Найденов призова животновъдите да се обединят

Земеделието е единствения сектор, който бележи ръст в условията на криза

 

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов призова животновъдите да се обединят и да излъчат свой представител, с който да се води регулярен диалог. В сектор животновъдство има 15, а в сектор „Земеделие” близо 100 браншови организации, каза д-р Найденов на среща с тях.

Той апелира към животновъдите да бъдат много внимателни в исканията си, тъй като обществото е много чувствително, защото средствата за здравеопазване и образование не са достатъчни. Земеделието е единствения сектор, който бележи ръст, като дори бяха взети средства от издръжката на БАН и се дадоха на аграрния бизнес.

Във връзка с искането на животновъдите да бъдат осигурени средства в размер на 90 млн. лв. за сектора в бюджет 2010, министър Найденов отговори, че  през 2010 г. животновъдите ще получат общо 135,7 млн. лв. От тях под черта  са само 35 млн.лв., а останалите средства са гарантирани. Националните доплащания по схемата за глава добитък ще бъдат в размер на 70 млн. лв., 3,7 млн. лв. ще са допълнителни средства от ЕС за подпомагане на млечния сектор, 20 млн. лв. помощи de minimis (плащане на ферма), 20 млн. лв. държавни помощи, под вид на инвестиции за модернизация на фермите и 22 млн. лв. ще са от директните плащания на ЕС. Тези 22 млн. лв. ги осигурихме в изключително интензивни преговори с ЕК и това бе позволено само за България и Литва, обясни той.

Министърът допълни, че вчера към банковите сметки на 125 000 земеделски производители са насочени 503 млн. лв., които са оборотни средства и част от тях ще влязат в магазинната мрежа и донякъде ще помогнат на икономиката на страната в кризата.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.