1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Порожанов и екипът му представиха приоритетите в земеделието

Министър Порожанов и екипът му представиха приоритетите в земеделието

За първите 100 дни по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са изплатени близо 250 млн. лв.

„Сред приоритетите за сектор „Земеделие, храни, рибарство и гори“ са развитието на устойчиво, конкурентоспособно и пазарноориентирано земеделие, на хранителния сектор, както и многофункционално управление на горите. Важно за нас е и развитието на рибарството и аквакултурите“. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който заедно с екипа си представи  акцентите в управленската програма  и отчет за първите 100 дни.  Министър Порожанов посочи, че са проведени срещи и дискусии с бранша за бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. в резултат, на които ще бъде подготвена българската позиция.

„По отношение на борбата с градушките се цели  пълно покритие на земеделските земи и на населените места в обхвата на самолетния способ“, заяви министърът на земеделието. Важно е да се осигури държавно финансиране, но и да бъдат ангажирани застрахователните компании и общините.

Министър Порожанов обясни, че се работи за финансовата стабилност на „Напоителни системи“. Той допълни, че се провежда инвентаризация на активите на дружеството и се очаква финансовата 2017 г. да приключи на печалба. Ще има споразумение с всички кредитори, а основна цел е повишаване събираемостта на приходите. Предстои подготовка за кандидатстване по европейски програми.

„Структурите на Селскостопанската академия трябва да се обединяват за подпомагане и финансиране“, подчерта министърът. Предстои среща с всички директори на институти, с цел координация на работата. 

Във връзка с получените сигнали за преотдаване на земеделска земя на несобствени имоти чрез договори за наем министърът увери, че няма регистрирани договори, за които не е доказана връзката със собственика.    “Работим и вече сме готови със законодателни промени, така че да избегнем подобен проблем през следващата кампания и да защитим интересите на собствениците“, каза той.

Стартирани са законодателни промени и по отношение безопасността на храните, които са съобразени с изискванията на бранша и Европейската комисия.  Приет е нов Закон за храните от Министерския съвет, а е съгласувн проектът на Закон за хранителната верига.

Само за първите 100 дни по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са изплатени близо 250 млн. лв. На земеделските стопани и са подписани  над 710 договора на стойност около 160 млн. лв. Близо 630 млн. лв. са платени по директните плащания.  По Програмата за морско дело и рибарство са сключени 40 договора на обща стойност 11,5 млн. лв. Инспекторите на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури са извършили общо 4 555 проверки.

Министър Порожанов посочи, че е създадена  организация за осигуряване дървата за огрев на населението. За отчетния период са направени 60 000 проверки. Създадени са 55 временни и 5 постоянни горски контролни пунктове  с цел контрол. Изпълнителната агенция по горите и Държавните горските предприятия предприеха мерки за борба с корояда. Сформиран е щаб от експерти.

Министерството на земеделието, храните и горите е едно от първите, които предприеха мерки за намаляване на административната тежест. Изменят се 11 закона за облекчаване на различни режими.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.