1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Порожанов защити увеличаването на процента на обвързаната подкрепа

Министър Порожанов защити увеличаването на процента на обвързаната подкрепа

България подкрепя гъвкав подход по отношение на тавана и намаляването на директните плащания

Министър Румен Порожанов взе участие в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което се проведе на 18 март 2019 г. в Брюксел, Белгия. В рамките на публичния дебат за бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП), той подчерта важността на обвързаната подкрепа за чувствителните сектори в българското земеделие.


България и още 6 държави-членки, в общ документ, настояват за  увеличаване на процента на обвързана подкрепа. В отговор на аргумента на част от страните за неконкурентна среда в резултат на прилагане на обвързана подкрепа, министър Порожанов посочи, че и в момента средата не е конкурентна. Това важи особено за държавите-членки, които са под 90% от средното плащане на единица площ в ЕС. Ситуацията се усложнява и от факта, че в новото предложение на Комисията отпада преходната национална помощ.


Увеличаването на процента на обвързана подкрепа е жизнено важно, като се отчита, че в момента плащането на хектар в България е значително по-ниско от някои съседни страни, което определено не е конкурентна среда, заяви министър Порожанов.


България подкрепя гъвкав подход по отношение на тавана и намаляването на директните плащания, защото трябва да се отчитат специфичните особености на различните страни. Министър Порожанов отбеляза, че зърнопроизводителите в България се конкурират със страните от Черноморския басейн, някои от които имат преференциални споразумения с ЕС. Исканията ни не са самоцелни, а са базирани на анализа на въздействията на вноса от трети страни от Черноморския басейн и конкуренцията на световния пазар, заяви той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.