1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Танева: Констатирани са нарушения при млекопреработвателните предприятия

Министър Танева: Констатирани са нарушения при млекопреработвателните предприятия

Пазарът на мляко в ЕС не се стабилизира

„Констатирани са нарушения при проверките, които в момента извършваме в млекопреработвателните предприятия“. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти в Хасково. Тя допълни, че в момента текат проверки на млекопреработвателните предприятия във всички области на страната. Целта е установяване на регламентираното функциониране на тези предприятия и предотвратяване на нелоялна конкуренция. Тя допълни, че след като бъдат проверени по-голямата част от мандрите, ще бъде направен анализ на констатациите. Министърът посочи, че се осъществява контрол и дали вложените материали в производството отговарят на заложените в технологичната документация на предприятието. Съгласно статистика от 2015 година са увеличени вътрешнообщностните доставки и на сурово мляко. По думите на земеделския министър, това е продиктувано от факта, че в 12 страни от Европейския съюз, цените на суровото краве мляко са по-ниски от тези в България.

„Данните, с които приключва 2015 година, показват увеличение на производството на сурово мляко в Европейския съюз с 2,5% и намаление на търсенето с 1,5%.“ , каза още Танева. По думите й, пакетът от мерки не е довел до очакваните резултати и пазарът на мляко в ЕС не се стабилизира. Тя обясни, че в момента се обсъжда нов пакет от мерки, като счита, че обемът на предлагане трябва да бъде намален. Министър Танева посочи, че на Съвета на министрите в понеделник трябва да станат ясни политиките, които Общността предприема в сектора и след това ще се обмислят ефективни мерки.

"В момента се изпълнява План за тестване на качеството на суровото краве мляко в България,“ допълни Десислава Танева и уточни, че с това действие се дава възможност на всички производители, включително и тези, които не са изпълнили изискванията за ферми 1-ва категория да останат на пазара. Това е планът, по който Българска агенция по безопасност на храните проверява млечните ферми и качеството на млякото, което се добива в тях. Всеки оператор на предприемачески принцип ще може да реши дали има ресурс да преодолее кризата и дали подкрепата, която получава е достатъчна, или да се преориентира към друго производство.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.