1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Танева: Нито 1 кг от охладеното пилешко месо с производител Полша не е стигнал до крайния потребител

Министър Танева: Нито 1 кг от охладеното пилешко месо с производител Полша не е стигнал до крайния потребител

Снимка:

Около 109 тона установени наличности по всички тези нотификации са иззети

„Нито 1 кг от охладеното пилешко месо с производител Полша не е стигнал за консумация до крайния потребител. Месото е било закупено от различни оператори, които го предоставят за преработка с цел реализация на пазара. Преработката е термична и не е налице риск за здравето“.

Това каза пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в Народното събрание. Тя обясни, че в Българската агенция за безопасност на храните са получени общо 17 сигнала по системата за уведомяване на ЕК за пилешко месо с произход Полша. Нотификациите засягат няколко страни, в които полският производител е продал своята стока.

„Тъй като тя не е предназначена за пряка консумация, а за преработка, правилата са такива, че потребителите не се уведомяват публично“, каза още министърът. Тя посочи, че от БАБХ са длъжни да уведомят потребителите, ако такава нотификация е получена за хранителен продукт за директна консумация.

„След получаване на сигналите, инспектори от агенцията незабавно са извършили проверки за наличност на птиче месо с произход Полша. Около 109 тона установени наличности по всички тези нотификации са иззети“, каза още Танева.

„По европейски регламент не можем да изнесем информация нито за името на производителя, нито за имената на нашите оператори, които са закупили тази стока. Има специална разпоредба която забранява това“, уточни министърът.

Десислава Танева посочи, че нито една от страните няма право да забрани на полския производител да внася продукцията си. „Само полският орган по безопасност на храните, може да постави съответните изисквания и БАБХ го е уведомила за ситуацията и е поискала информация за действията, които са предприети спрямо оператора“, добави министърът на земеделието.

„Разпоредила съм, независимо от това дали следващи нотификации касаят продукт за директна консумация или не, потребителите да бъдат информирани“, допълни Десислава Танева.

„България в лицето на БАБХ провежда Национална мониторингова програма за контрол на микробиологичните замърсители в храните. За първите 11 месеца, по нея са взети 400 проби от кланици и производители. Открити са 2 положителни проби в кланици и 12 при производители - в птичи заготовки и разфасовки. Тези партиди не са допуснати до пазар нито у нас, нито в другите страни и затова не е подадена нотификация“, информира министър Танева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.