1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Танева: От 2017 г. общините ще получат държавна помощ за организиране на регулярни фермерски пазари

Министър Танева: От 2017 г. общините ще получат държавна помощ за организиране на регулярни фермерски пазари

Изложенията на български продукти, които МЗХ организира през последния месец, са били с изключителен успех

От следващата година всяка община, която е областен център, ще получи държавна помощ за организиране на регулярни фермерски пазари. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на обобщавата кръгла маса, част от кампанията „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО”, която се проведе в град София. Тя допълни, че Министерство на земеделието и храните ще приложи този инструмент, както за подкрепа на всяка община,така и на сдруженията на производителите в различите райони в страната. По думите й, ролята на сдруженията ще бъде да организират представянето на местните производители.

Министър Танева отчете, че изложенията на български продукти, които МЗХ организира през последния месец, са били с изключителен успех. Тя благодари на всички местни власти в областните центрове, които подкрепиха инициативата, както и на производителите, които се включиха в нея.  Тя каза още, че към момента броят на регистрираните сдружения на земеделски производители е 38, а организираността им е близо 5 %. Минисърът подчерта, че само до преди две години организираноостта им е била 0.5 %. „През следващата година в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. ще бъдат предложени инструменти за подкрепа, които ще бъдат насочени към сдруженията на производителите”, допълни Танева.

„Втора поредна година България бележи ръст във всички производства, независимо от трудностите и недостатъчното подпомагане в най-кризисните сектори”, съобщи министърът на земеделието. По думите й, не всички страни отчитат такива показатели.  „Най-голям ръст отчитаме при плодовете, зеленчуците и броя на животните. Между 13 и 18 % е ръстът при всяка от категориите на животните в страната”, каза още тя. Министър Танева заяви, че Министерството ще спази тенденцията на ръст  във всяко едно производство.

Десислава Танева обясни, че от един месец ръководството на МЗХ провежда разговори с големите търговски вериги в страната. „Целта е да улесним достъпа на българските земеделски производители до потребителя. „Нашето предложение към  търговските вериги е тези от тях, които имат оператори в по-големите градове, да дадат  възможност регионалите производители, които са регистрирани, също да представят продукцията си. До момента само две от тях откликнаха на нашите предложения, като от останалите получаваме предложения в различни посоки”, допълни още тя.

В кръглата маса участие взеха заместник-министрите Васил Грудев, Цветан Димитров, Георги Костов и Свилен Костов, както и експерти от Министерството, които представиха основните инструменти в сектор „Земеделие” .

Вчера пред Националния дворец на културата в София се проведе 27-мото изложение, част от кампанията „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО”, която премина през всичките областни центрове в страната. В столицата участваха над 50 производители, които представят местни традиционни храни, сред които млечни и месни продукти, хлебни изделия, мед, вино и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.