1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Танева: Завършва процесът по изграждане на Националната противоградова защита

Министър Танева: Завършва процесът по изграждане на Националната противоградова защита

На заседание на Министерски съвет бяха одобрени допълнителни разходи в размер на 10,4 млн. лв.

Завършва процесът по изграждане на Националната противоградова защита. Към момента защитаваната територия обхваща 22 млн. декара обработваема земя, трайни насаждения и смесено земеползване. През тази година ще бъде въведен и пилотен проект за защита чрез самолетен способ 40 хил. кв. км. площ. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на заседание на Министерски съвет, на което бяха одобрени допълнителни разходи в размер на 10,4 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите.  С тях ще бъдат закупени 14 000 броя противоградови ракети за обезпечаване на ракетните площадки в страната през 2020 г. Министър Танева поясни, че в момента се провежда административна процедура за въвеждане в експлоатация на радара в Шумен. „По този начин ще бъде завършен процесът по изграждане на Националната противоградова защита. Предстои да довършим разговорите със земеделските стопани по отношение на съфинансирането на Компенсационния фонд срещу природни бедствия“, подчерта още тя.

През 2019 година започнаха дейността си две нови регионални дирекции с прилежащите им 62 ракетни площадки, с което броят на ракетните площадки нарастна от 200 на 262.

На днешното заседание присъстваха председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев и председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюни Арбен Мименов, които изказаха благодарност към министър-председателя Бойко Борисов, министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и изпълнителния директор на ДФЗ Васил Грудев, че са получили парите  си в срок.

Министър Танева заяви, че средствата по Националната преходна помощ за тютюн в размер на близо 76 млн. лв са преведени по сметките на над 40 000 производители и предвид топлото време, това ще им позволи да започнат в срок засаждането на новата реколта. 

Тютюнопроизводителите коментираха и позицията, която България защитава пред Европейската комисия за продължаване на националната преходна помощ. По думите им, благодарение  на нея, секторът ще продължи да произвежда тази суровина, която служи за преработка на тютюневите изделия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.