1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министрите на земеделието от Румъния, България, Чехия, Полша, Словакия и Унгария с обща позиция относно зърнената криза

Министрите на земеделието от Румъния, България, Чехия, Полша, Словакия и Унгария с обща позиция относно зърнената криза

По време на видеоконферентна връзка, ресорните министри обсъдиха ситуацията, създадена на пазарите на шестте страни членки от вноса на селскостопански и хранителни продукти от Украйна.

Министрите на земеделието на Румъния, България, Чехия, Полша, Словакия и Унгария се договориха да действат единно по въпроса с украинското зърно и да спрат да вземат решения поотделно. Това съобщиха от Министерството на земеделието в Букурещ.

По време на видеоконферентна връзка, ресорните министри обсъдиха ситуацията, създадена на пазарите на шестте страни членки от вноса на селскостопански и хранителни продукти от Украйна. 

“Тази среща продължава подхода, възприет от министър-председателите на Румъния, Полша, Словакия, Унгария, респективно президента на България, които подписаха писмо до председателя на Европейската комисия с искане за конкретни мерки за подобряване на ситуацията. По време на видеоконференцията се съгласихме, че тези въпроси не трябва да се разглеждат поотделно, а единно от шестте страни членки“, се казва в изявление на министрите, разпространено до медиите.

Министрите са се договорили експертите от отделните държави да изготвят съвместен докуемнт, който да се съгласува на политическо ниво. Той ще бъде представен в рамките на Съвета на министрите на земеделието на 25 април и ще бъде препратен на еврокомисарите по земеделие Януш Войчеховски и на търговията Валдис Домбровскис.

В края на март държавните и правителствени ръководители на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия призоваха в съвместно писмо председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен да преразгледа мерките за противодействие на негативните ефекти от увеличения внос на селскостопански продукти от Украйна. Те подчертаха необходимостта от значително увеличаване на средствата от ЕС, разпределени за мерките за подпомагане и призоваха за ангажиране на допълнителни източници на финансиране за подпомагане на земеделските производители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.