1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Модерна ИТ инфраструктура в Лесотехническия университет

Модерна ИТ инфраструктура в Лесотехническия университет

Това е най-големият проект с европейско финансиране на ЛТУ до момента

Изключително сме горди, че реализацията на съвременен Библиотечно-информационен център доведе до цялостно обновяване на наличната информационна и комуникационна инфраструктура между основните корпуси на Лесотехническия университет, както и техническо и информационно осигуряване на най-съвременно технологично ниво, заяви чл.-кор. на БАН проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, ръководител на проекта. Той благодари на екипа на програма "Регионално развитие" и на всички участници и изпълнители в европейския проект, с усилията на които университетът вече е на световно ниво.

Проектът "Модернизация на Библиотечно-информационния център, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и изграждане на достъпна архитектурна среда в Лесотехнически университет - София" (договор BG161РО001/1.1-07/2009/002) от 02.06.2010 г. е на стойност 3 840 073,71 лв. със съфинансиране от ЕФРР 3 264 062,65 лв., национално съфинансиране - 381 121,06 лв., собствен принос на Лесотехническия университет - 194 890,00 лв., пише Градът.bg.

Това е най-големият проект с европейско финансиране на ЛТУ до момента. Благодарни сме за изключителните усилия за реализацията на проекта на неговия ръководител проф. Атанас Ковачев, изтъкна зам.-ректорът проф. Румен Томов.

Модерната информационна инфраструктура и оборудване са по последна дума на техниката и заемат сравнително голям дял от стойността на проекта, което позволява Лесотехническият университет да се превърне в образователна институция, съизмерима с водещите образователни институции по света, изтъкна още проф. Ковачев.

Реализираните дейности
1. Изграждане на модерен Библиотечно-информационен център
2. Подобряване на енергийната ефективност чрез реализиране на мерки за повишаване на енергийната ефективност и инсталиране на енергоспестяващо IТ оборудване
3. Осигуряване на достъп до образователните услуги на лица с увреждания
4. Развитие на научноизследователска дейност и създаване на условия за прилагане на иновационни методи за обучение (вкл. дистанционно).

Модернизацията на IT инфраструктурата на Библиотечно-информационния център включва съвременна високоскоростна локална мрежа с интегрирана оптика и мрежи за безжична връзка за качествен достъп до локалните ресурси, създаване на подходяща високотехнологична среда за учебната, административната и научната дейност, стационарни работни места за свободен достъп до интернет.

Цялостната архитектура на комуникационната инфраструктура е изградена на базата на йерархичен модулен модел. Според изискванията за сигурност е направено допълнително разделяне на отделните логически сегменти в мрежата на зони и групи от зони.

Изградените оптични трасета и структурно-кабелна система на практика нямат ограничения по отношение на скорост - до крайните потребители минимум 1 Gbit/s, свързаността между 2-те сгради (сграда А и УЛК) - до 40 Gbit/s, гарантирани с тестове и 25 години гаранция в активната си част.

Библиотечно-информационният център е изграден по най-добрите практики на Cisco Systems. Внедреното оборудването е последно поколение с висока производителност, вградени услуги в мрежата, висока мрежова сигурност - защита от атаки, вируси и др. Предоставят се възможности за мониторинг и софтуер за наблюдение на цялата мрежа, допълнително обезпечена чрез софтуер за автентификация, софтуер за контрол на достъпа до мрежата и разпознаване на устройствата на потребителите.

Новоизграденото сървърно помещение разполага със собствено климатизиране, захранване и свързаност с последна генерация маршрутизатори Cisco Systems с вградени защитни стени, гигабитови оптически и медни преносители.

Безжичната мрежа е от последно поколение с възможности за самозащита, висока сигурност на потребителите, мрежата и данните. Управляващите контролери следят наличния радиоефир и адаптират мрежата с цел осигуряване на максимално покритие и скорост на потребителите.

Системата в Библиотечно-информационния център разполага със заложен уебфилтър, който класифицира ресурсите и позволява или забранява достъпа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.