1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ е поискало за следващата година разходите да бъдат увеличени с 37 милиона лева

МЗХ е поискало за следващата година разходите да бъдат увеличени с 37 милиона лева

Средствата за подпомагане на животновъдството са в размер на 53 млн. лв. при необходими 79 млн. лв.

Министерството на земеделието и храните настоява разходите за следващата година да бъдат увеличени с 37 милиона лв. Това стана ясно от доклад за Законопроекта за държавния бюджет на Комисията по земеделието и горите към 41-ото НС, представен от председателя на комисията Десислава Танева, предаде предаде Агенция „Фокус”. 27 милиона лева от поисканите пари са във връзка със създаването на Българската агенция за безопасност на храните. Проектобюджетът на Министерство на земеделието и храните за 2011 година предвижда разходен таван в размер на 255 803,0 хил. лв. По схемата за единно плащане на площ през 2011 година се предвижда да бъдат разходвани 1.060.08 млн. лв., като 767.4 млн. лв. са за директни плащания и 293.4 млн.лв. за национални доплащания. Предвидените средства са с около 9 млн.лв. повече. В бюджета не са заложени средства в размер на 37 797 116 за специфично подпомагане, които следва да бъдат възстановени от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. Средствата са необходими за така нар. Нитратно уязвими зони и за животновъди в необлагодетелстваните райони. Средствата за подпомагане на животновъдството са в размер на 53 млн. лв. при необходими 79 млн. лв., което с 26 млн.лв. по-малко от нотифицираните схеми. Средствата за подпомагане на тютюнопроизводителите чрез национални доплащания са в размер на 143 млн.лв. МЗХ настоява за поне още 70 млн.лв.

МЗХ настоява за осигуряването на национално съфинансиране в размер на 27,1 млн.лв, за да могат да бъдат усвоени европейските средства в размер на 50 676 086 лева, който се отпускат за прилагането на мерките по пчеларската програма, подпомагането на група производители на плодове и зеленчуци и схемата „Училищен плод”.

Средствата, предвидени за общата рибарска политика, са в размер на 10 млн.лв. в това число 2,5 млн. лв. национално съфинансиране. За осигуряването на устойчивото развитие на сектора са необходими 16,5 млн.лв.

В бюджета за 2011 година се предвижда да се запазят функциите и финансиранията от ДФ „Земеделие”, свързани с изпълнението на национални програми. като за изплащане на държавни помощи са предвидени 30 млн.лв. Запазват се размерите за инвестиционни кредити за земеделските производители в размер на 80 млн. лв. и за временна финансова помощ до 20 млн.лв. В становището на комисията е посочено, че е необходимо да бъдат осигурени средства за още две нотифицирани държавни помощи – за съхранение на млякото и за хуманно отношение към кокошките, за които са необходими още 60 млн.лв., като ако бъдат обвързани с мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони, парите, които ще са нужни като субсидия в държавния бюджет, ще са в размер на 30 млн. лв. Освен това са необходими 20,8 млн. лв. за изплащането на 25 проекта по САПАРД.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.